Acțiunile de monitorizare a modului în care sunt respectate condițiile de izolare voluntară la domiciliu și prevederile Ordonanței militare s-au concretizat în data 24 martie cu verificarea unui număr de 3829 de persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu și 106 unități economice.
În cadrul acțiunilor au fost aplícate șase sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurii autoizolării, cu o valoare totală de 18000 lei. De asemenea au fost aplicate alte 41 de sancțiuni contravenționale pentru încălcări ale altor prevederi legale impuse prin regimul stării de urgențăîn valoare de 107.190 lei.
În intervalul orar 22.00 -06.00 au fost aplícate 34 de sancțiuni în valoare de 77.400 lei persoanelor care au încălcat art. 5 din Ordonanța Militară nr. 2 privind interdicțiile de deplasare.
La aceste acțiuni de monitorizare au participat 271 de polițiști, 86 de polițiști locali și 132 de jandarmi.
Au fost recoltate și transmise spre analiză, conform raportării DSP la data de 24 martie, ora 21.00, 766 de probe din care 190 au fost confirmate pozitiv și 232 negative.
„Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că, începând de azi, miercuri 25.03.2020, ora 12.00 intră în vigoare Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020, care prevede noi măsuri de combatere a răspândirii COVID -19.
Se interzice circulația tuturor persoanelor înafara locuinței/ gospodăriei, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de baza ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfăsurării activității profesionale; asistența medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanta; motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie; în apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice; pentru donarea de sânge la centrele de transfuzie sangvină, deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat, deplasarea pentru realizarea de activități agricole și deplasarea producătorilor pentru comercializarea de produce alimentare”, a transmis Prefectura Suceava.
Circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Circulația persoanelor carea au împlinit 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Pentru verificarea motivului deplasării angajații trebuie să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole vor prezenta o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute mai sus, se va prezenta o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
In intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele expuse mai sus.
Începând cu data de 25 martie, ora 12.00, toate persoanele care intră în România vor fi supuse măsurii carantinării sau izolării la domiciliu după caz.
Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.