Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum vineri, 22 mai, pe ÎPS Pimen – arhiepiscopul Sucevei și Rădăuțiulor, chiar dacă suntem în plină epidemie de COVID-19. Peste 1.000 de persoane au participat la slujba de înmormântare care s-a derulat în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, acolo unde ÎPS Pimen a slujit 29 de ani. Oamenii au venit cu flori în mâini, lumânări și cu steaguri tricolore. La ora 12.00, sicriul cu trupul arhiepiscopului a fost scos din mănăstire și urcat de oameni în combinezoane pe scena amplasată în curtea lăcașului de cult.
Au slujit IPS Părinte Teofan ‒ Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților; IPS Părinte Teodosie ‒ Arhiepiscopul Tomisului; PS Părinte Damaschin Dorneanul ‒ Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Dintre oficialități au fost prezenți: Principele Nicolae și soția sa, primarul Sucevei – Ion Lungu și deputatul sucevean Ștefan Alexandru Băișanu.
La finalul slujbei de înmormântare s-au citit mesajele de condoleanțe transmise de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și de către Președintele României, Klaus Werner Iohannis.

Apoi, despre Înalt-preasfințitul Pimen a vorbit Părintele Mitropolit Teofan, care a povestit:
Toți îi erau dragi, îndeosebi bătrânii și copiii. Între copii se simțea ca un bătrân cu inimă de copil. Între bătrâni trăia sentimentul unui copil care se îngrijește de bunici. Avea o mare slăbiciune: nu accepta ca un bătrân să fie bolnav și părăsit. Era aprig, neînduplecat în dorința sa de a-i ajuta pe cei în vârstă. Avea, poate, sentimentul de vinovăție, văzându-se pe sine înconjurat de oameni, iar pe alții aflați în părăsire. Se implica, stăruia, insista, trecea peste obstacole și neînțelegerea multora în dorința de a-i ajuta pe bătrânii săi dragi, de a fi împreună cu ei, bucurându-le inima.

La final, în numele slujitorilor sfintelor altare din Bucovina, a vorbit Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Acesta a mulțumit înaltului ierarh și a cerut iertare.

Ați purtat sarcinile noastre ca un părinte, și noi ne cerem iertare, acum, că n-am arătat îndeajuns purtare de fii adevărați. De aceea, nu, părinte Pimen, nu pentru greșelile Înaltpreasfinției Voastră a venit această cruntă boală peste bătrânețile Înaltpreasfinției Voastre, încă puternice, dar totuși, purtătoare de urmele ostenelilor unei vieți de 90 de ani. A venit pentru neascultările noastre, pentru toate mâhnirile pe care vi le-am făcut, pentru toate nedesăvârșirile din cele pe care ni le-ați cerut să le împlinim. A venit această boală ca să fiți, și în ultimele zile ale vieții, împreună cu cei năpăstuiți, cu cei în durere, cu cei bolnavi, cu Bucovina iubită, dar atât de încercată și îndurerată de această molimă. Ați purtat-o pentru păcatele noastre, singur și departe, dar atât de aproape în duh de cei pe care îi iubeați. Și pentru aceasta, vă rugăm, iertați-ne.
Și iertați-i și pe cei care v-au judecat, acum, ori mai înainte, pe cei care v-au vorbit de rău, pe cei care nu v-au înțeles zbuciumul, neodihna și durerea pentru redobândirea unei proprietăți a Bisericii. Poate, simțindu-se și ei fragili și neputincioși în fața vreunei boli sau în fața morții, vor învăța măcar acum să vă prețuiască mai mult și vor șterge lacrima cu care v-ați dus de aici, făcând un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina.

Au răsunat buciumele, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, așa cum și-a dorit ÎPS Pimen, iar atunci când sicriul a fost scos din curtea locașului de cult aflat în inima Sucevei jandarmii au trebuit să îndepărteze oamenii care voiau să ajungă cât mai aproape de acesta. S-a păstrat distanța socială, atât cât a fost posibil, iar credincioșii au purtat măști de protecție. Jandarmii au strigat însă la câțiva suceveni care filmau cu telefoanele mobile și doreau să se apropie de sicriu. Apoi cortegiul funerar format din 30 de mașini a pornit spre Mănăstirea Sihăstria Putnei – loacul unde ÎPS Pimen a dorit să fie înmormântat și unde și-a pregătit singur mormântul. Pe drum localnici din Milișuți, Rădăuți și din sate s-au adunat la margiea drumului, în costume populare, au cântat balade și au aruncat flori în urma cortegiului.
Alte 1.500 de persoane au fost prezente la Mănăstirea Sihăstria Putnei pentru a asista la înhumarea arhiepiscopului (vezi imagini).


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.