Maria Neira, directorul pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat luni că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus, relatează EFE, potrivit Agerpres, citat de Digi24. Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totuşi „multă prudenţă” şi „bun simţ” în această fază „foarte critică” de eliminare a restricţiilor. Responsabila OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de excesivă relaxare” şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”.
„Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile”, a spus ea.
Potrivit lui Neira, „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”. Totuşi, a precizat ea, „nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămâni vor fi o fază critică”.
Microbiologi din Franța și Anglia susțin această teorie, că nu va fi un al doilea val masiv de COVID-19.
Printre aceștia se numără și Didier Raoult, profesor francez specializat în boli infecțioase și directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia. Acesta declară că: “Povestea celui de-al doilea val este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole. În general, se întâmplă într-o singură curbă. Urăsc să fac predicţii, dar acest mod de a construi este destul de comun pentru epidemii. Epidemiile au dispărut în timp, cu mult timp înainte de a avea vreun mod de a le combate. Au dispărut oricum. Umanitatea nu a murit de nicio epidemie, asa se întâmplă lucrurile întotdeauna. Epidemiile pornesc, accelerează, ajung la un punct culminant – acesta este momentul maxim al transmiterii – nu ştim de ce e așa”. Profesorul a afirmat și că datele privind răspândirea coronavirusului arată că s-ar fi ajuns la o „curbă Bell”, ce exclude posibilitatea unei reveniri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.