Înghesuială la sarmale, de Hramul Sucevei, în ciuda pandemiei de COVID-19. Oamenii nu au mai ținut cont de distanțarea socială și de pericolul COVID-19 și s-au îmbulzit la pachetele cu sarmale și pâine, distribuite de voluntari sub zidurile mănăstirii Sfântul Ioan Cel Nou din Suceava. Unii și-au scos și măștile și nu a contat pentru ei că Suceava este încă cel mai mare focar de coronavirus din țară.

Ca în fiecare an, oameni din toată țara au venit la Suceava pentru a se închina la moaștele ocrotitorului Sucevei – Sfântul Ioan cel Nou – făcătorul de minuni. Aproape 5.000 de oameni au participat în acest an la pelerinajul de Sânzâiene. Dacă în curtea interioară a mănăstirii preoții au reușit să țină controlul pelerinilor, și lumea să nu se îmbulzească, după ieșirea raclei din mănăstire, pelerinii s-au călcat în picioare la poartă pentru caserole cu sarmale și pâine. Primăria Suceava a pus și în acest an la dispoziția pelerinilor apă, însă primarul Ion Lungu nu a mai împărțit mii de porții de sarmale, tocmai pentru a nu se face îmbulzeală. La un moment dat, când în timpul liturghiei curtea mănăstirii a devenit plină, preoții au cerut jandarmilor să oprească accesul pelerinilor. Așa se face că sute de oamenii au stat după garduri, în fața mănăstirii, numai că aici nu s-au distanțat și au stat umăr la umăr. Jandarmii le-au explicat că nu au voie să se apropie anul acesta de raclă și nici să treacă sub ea și i-au ținut la distanță. De altfel și Damaschin Dorneanu – cel care ține cu titlu interimar funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților după moartea lui IPS Pimen Suceveanu, a făcut apel către participanți, la finalul liturghiei, să nu se îmbulzească, să nu atingă racla în acest an și să nu treacă sub ea. Preoții s-au rugat pentru ajutorul lui Dumnezeu și iertare astfel încât să dispară noua boală – COVID-19 și l-au pomenit în rugăciunile lor și pe IPS Pimen.

A fost și un incident neplăcut. Un bătrân care stătea la rând pentru a ajunge la baldachinul unde era racla cu sfintele moaște s-a prăbușit după ce i s-a fpcut rău. Ceilalți pelerini au chemat jandarmii și cadrele de la SMURD. Bătrânul, care nu se mai putea ține pe picioare, a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportat la spital.

Anul acesta racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou nu a mai fost scoasă în procesiune pedestră pe străzile orașului, pentru a e evita îmbulzeala în contextul epidemiei de coronavirus. Procesiunea cu moaștele s-a făcut cu un autovehicul pe traseul: Biserica Sfânta Înviere, Biserica Domnițelor, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfîântul Nicolaie”, Catedrala „Nașterea Maicii Domnului”, Biserica „Sfânta Vineri” și Spitalul Județean – unde cadrele medico-sanitare au ieșit afară și s-au rugat împreună cu preoții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.