primarul municipiului Suceava, Ion Lungu

Primarul Ion Lungu anunț despre deschiderea noului an școlar

Primarul Ion Lungu anunț despre deschiderea noului an școlar

Publicată de Informatia ta pe Miercuri, 19 august 2020

Elevii din municipiul Suceava vor merge la școală în schimburi, din 14 septembrie. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu care a precizat că elevii claselor 0-IV şi a VIII-a vor veni fizic la şcoală, cei din clasele V-VII vor veni prin rotaţie.
Edilul a precizat că până în momentul de față a vizitat mai mult de jumătate din unitățile de învățământ din municipiul Suceava și până la sfârșitul acestei săptămâni va avea discuții la fața locului cu directorii fiecărei unități de învățământ.
„Am fost în primul rând la unitățile școlare cele mai mari din municipiu și discutăm de Școala Gimnazială Nr.9, care are 1419 elevi și Școala Nr.11 „Miron Costin” cu 1400 de elevi. La fel am vizitat o mare parte din școlile gimnaziale: Școala Nr.3, Școala Nr.8, Școala 4, Școala 1, Școala 6, Școala 10. O singură școală nu are probleme: Școala 6 din cartierul Burdujeni Sat. Unii au spații suficiente, nu au un număr foarte mare de elevi și această variantă de a veni toată lumea la școală, varianta din primul scenariu, de culoare verde, poate fi îndeplinită fără nicio problemă. La celelalte școli vor veni în primul rând toți elevii din clasele 0-IV la școală, la fel vor veni și cei din clasa a VIII-a. Pentru elevii din clasele V-VII, majoritatea directorilor de școli optează pentru acest învățământ hibrid, cu cele două variante, cu prezența în clase a jumătate din efectiv, iar cealaltă jumătate online, cu rotire după o săptămână”, a declarat Ion Lungu.
Lungu a precizat că a fost publicat un proiect de ordin de ministru prin care sunt stabilite măsurile pentru noul an școlar .
Potrivit edilului, conform normelor propuse, în cazul în care într-o localitate numărul de infecţii COVID 19 este mai mic de unu la mie, în cazul Sucevei este de 0,4 la mie, se poate opta pentru scenariul întâi. În momentul de față, în municipiul nostru se poate pune în aplicare scenariul verde ( primul scenariu) cu toți elevii la școală dar și parțial scenariul al doilea ( în care se aplică învățământul hibrid).
Ion Lungu a declarat că multe dintre școli duc lipsă de spațiu și de aceea au sacrificat laboratoare, săli de consiliu, de ședințe, etc pentru a face săli de clasă. În foarte multe școli, cu toate că sălile sunt utilizate la maxim, nu se va putea aplica doar varianta cu prezența fizică în clasă a tuturor elevilor, mai ales că trebuie respectată distanțarea de un metru între elevi. Spre exemplu, la Colegiul Național „Spiru Haret” Suceava au fost desființate toate laboratoarele și calculatoarele au fost repartizate în clase.
În ceea ce privește colegiile din municipiul Suceava, Ion Lungu a subliniat că nici aici spațiile nu sunt suficiente. Unele dintre ele (Liceul Sportiv, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava) sunt nevoite să gestioneze și învățământul gimnazial.
„Am văzut că în fiecare școală este preocupare și mă bucură acest lucru. Vreau să vă spun că, pe partea de transmitere online a cursurilor la fiecare clasă, este realizată în mare parte la majoritatea școlilor. Toate unitățile de învățământ sunt în șantier, și-au montat internet cablat, camere Web, calculatoare, tablete și tot ce este necesar pentru începerea noului an școlar”, a declarat edilul.
Lungu a menționat că situația este foarte delicată la grădinițe unde trebuie asigurate spații de un metru între copii, între pătuțuri, la fel la mese, unde se servește masa, și spațiile sunt insuficiente.
„De exemplu, Grădinița Guliver a venit cu o soluție, cu care eu în principiu sunt de acord, să închirieze niște săli de clasă tip container. Au găsit undeva o ofertă, undeva în Austria, niște containere care vor fi aduse și montate în curtea grădiniței. Este un caz fericit. Sunt grădinițe unde este spațiu și se pot monta aceste module și sunt grădinițe care nu au acest spațiu” a declarat primarul.
Totodată, el a anunțat că va fi obligatoriu învățământul în schimburi la toate școlile, și multe clase vor fi împărțite în două.
Potrivit normelor metodologice, părinții vor lua temperatura copilului acasă și vor depune o declarație pe proprie răspundere că acesta este sănătos. Totodată, triajul va fi făcut și la școală de cadrele medicale care supraveghează acest lucru. Purtarea măștii de protecție este obligatorie, mai puțin la învățământul preșcolar. La școală elevii trebuie să poarte mască în timpul orelor de program, în timpul pauzelor, la ora de educație fizică. Toată lumea trebuie să poarte măști, cadrele didactice, auxiliare și elevii, mai puțin preșcolarii.
„Conform normelor metodologice dacă este un copil bolnav într-o clasă, clasa respectivă își suspendă activitatea pe o perioadă de 14 zile. Dacă se lucrează în două schimburi se suspendă orele doar la clasa unde a fost infectat copilul. Dacă sunt trei cazuri diferite la clase diferite din școală, se suspendă activitatea școlii pe 14 zile. Dacă un cadru didactic este infectat și nu a intrat în contact cu alte cadre didactice, se suspendă activitatea la clasa respectivă și el merge acasă în izolare. Dacă cadrul didactic a predat la mai multe clase și a stat în cancelarie cu ceilalți profesori, din nou se închide școala”, a precizat Lungu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.