Investiții importante în școlile din Berchișești, în ultimii ani. Primărița localității, Violeta Țăran consideră că Educația noilor generații este o prioritate și tocmai de aceea a făcut eforturi pentru ca elevii și preșcolarii din comună să aibă parte de cele mai bune condiții în școli și grădinițe.

Şcoală Generală nouă în Berchişeşti
Printre investițiile importante se numără și școala nouă din comună. Conform Violetei Țăran, unitatea are 12 săli de clasă, patru laboratoare, bibliotecă şi alte spaţii necesare desfăşurării în condiţii optime a cursurilor. Construcţia unei noi clădiri a Şcolii generale cu clasele I-VIII era un moment aşteptat de mulţi ani de către locuitorii comunei. În anul 2003, Primăria comunei Berchişeşti a cumpărat terenul pe care a fost construită şcoala nouă, investiţie finanţată în prima etapă din fonduri proprii, ulterior fiind preluată prin protocol de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
La finalizarea lucrărilor, sălile de clasă au fost dotate cu mobilier nou, modern, iar prin Programul „Economia Bazată pe Cunoaştere”, finanţat de Ministerul Comunicaţiilor Informaţionale, în parteneriat cu Primăria comunei Berchişeşti, şcoala beneficiază de aparatură tehnologică modernă.
„Școala veche era o clădire tipic austriacă, învăluită într-o nostalgie depăşită de vremurile actuale. Şi acum se pot descifra, datorită crăpăturilor din pereţi, rămăşiţele fostei cârciumi a Fondului Religionar şi cele ale corpurilor de clădire adăugate ulterior. Încă îşi mai sprijină coroanele pe cer copacii martori ai primei serbări şcolare din Berchişeşti.
*Modernizarea școlii din satul Corlata
Prima şcoală oficială din satul Corlata, cu clasele I-IV, a fost inaugurată în anul 1981, aceasta fiind în stare optimă de funcţionare. De-a lungul timpului, imobilul a beneficiat de intervenţii la structura de rezistenţă şi alte reparaţii. În ultimii ani, s-au făcut lucrări de subzidire şi consolidare a pereţilor, iar apoi clădirea a fost modernizată şi dotată, astfel încât, astăzi, copiii îşi desfăşoară cursurile în condiţii normale şi moderne”, ne explică Violeta Țăran.

Grădiniță nouă în comuna Berchişeşti

Este în plină derulare la Berchișești obiectivului de investiţii „Grădiniță nouă cu patru săli de clasă”. Proiectul este finanţat de statul român prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Potrivit contractului, noua grădiniță din comuna Berchişeşti are ca termen de recepţie a lucrărilor anul viitor, după ce Primăria a pus la dispoziţie suprafaţa de teren necesară acestei realizări.
Noua clădire are patru săli pentru grupele de copii, spațiu multifuncțional, cabinet medical, cancelarie, vestiare, grupuri sanitare, spații tehnice și spații de depozitare. De asemenea, este prevăzut și un spațiu de joacă, în curtea interioară a clădirii – groapă cu nisip, tobogane, leagăne, sistem de joacă din lemn (Inglewood).
„Este un demers bine-venit pentru copiii din localitatea noastră. Mulţumesc lui Dumnezeu că avem o comună cu mulţi tineri, cu mulţi copii, spre deosebire de alte zone ale ţării confruntate cu depopularea. Altfel spus, comuna Berchişeşti are viitorul asigurat.
*Modernizarea Școlii nr. 2 Berchișești
Este vorba de un proiect PNDL, în valoare de peste un milion de lei, inaugurat anul trecut, ce a presupus modernizarea și dotarea cu mobilier, aparatură și calculatoare pentru micii școlari și preșcolari. Acum este o unitate de învățământ modernă, la standardele europene în materie. Este un alt obiectiv investițional cu care comuna Berchișești se mândrește și astfel suntem extrem de mulțumiți de evoluția învățământului din comună”, spune Violeta Țăran.

Program de informatizare a școlii
Printre prioritățile primăriței de la Berchișești se numărăr și informatizarea școlilor, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.
Programul de informatizare presupune, până la începutul noului an școlar, dotarea atât a sălilor de clasă, cât și a cadrelor didactice și a elevilor, cu aparatura necesară bunei desfășurări a procesului de învățământ, atât în cadrul normal, la școală, cât și în sistemul școala online.
Sălile de curs vor dispune de internet și camere web, montate pe stative, astfel încât și copiii care, din diferite motive, vor face cursuri online, să poată fi conectați permanent la ore.
De asemenea, programul prevede dotarea fiecărui cadru didactic cu laptop, pentru a realiza cursurile cu ajutorul a tot ceea ce înseamnă ultimele noutăți în domeniul educației. Nu în ultimul rând, copiii proveniți din familii cu situații materiale delicate vor primi tablete.

„După cum m-am angajat de fiecare dată în faţa locuitorilor din Berchişeşti, comuna noastră va fi într-un continuu proces de dezvoltare şi modernizare, în toate domeniile de activitate, iar educația este prioritatea principală, deoarece viitorul se construiește astăzi!
Vă asigur că Primăria va contribui și în anii următori, în mod esenţial, la creşterea nivelului de trai şi confort al localnicilor, prin dezvoltarea unor programe şi servicii de nivel european”, declară Violeta Țăran unul din cei mai apreciați primari din județul Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.