În Joia Mare, la Mănăstirea Humorului se pomenesc morții și se dă de pomană copiilor. Este un obicei vechi, la care localnicii țin. Lina Jucan, care păstrează tradițiile cu sfințenie, ne explică ce ritual fac gospodinele în Joia Mare, dis de dimineață, înainte de începe să vopsească ouăle de Paște.
În Joia Mare, cei din Mănăstirea Humorului își pomenesc rudele care au trecut la cele sfinte. Se aprind focuri în curți și se pun mese cu apă și cu pâine pe ele.
Oamenii locului spun că în Joia Mare sufletele celor morți se întorc acasă, în gospodăriile lor. Se aprind focuri pentru ca morții să aibă unde să se încălzească iar apa și pâinea sunt lăsate pe masă, în curtea casei, pentru ca cei plecați să poată să servească din ele.
Lina Jucan ne explică și că sufletele morților nu au voie să intre în case și de aceea se pune un ștergar la intrare, ștergar care le va opri.
Gospodinele pleacă apoi prin sat cu coșuri cu dulciuri, ouă roții și lumânări, pe care le împart copiilor, de sufletul celor plecați. Bunătățile trebuie puse într-un blid sau într-o cană și vor fi servite de cei mici după perioada de post.