Mii de oameni pe străzile Sucevei, în procesiune după racla cu moaștele Sf. Ioan Cel Nou, de marți seară. Nici pandemia de COVID și nici canicula nu i-a oprit pe suceveni să iasă din case, cu mic și cu mare, și să participe la procesiune.
Marți, de la ora 18:00, a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”, parte a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, întâiul ocrotitor al Moldovei.
Importante forțe de ordine au flancat racla cu sfintele moaște și au mers pe tot traseul pentru a fi evitate incidentele. Au fost jandarmi aduși de la Bacăi dar și trupe antitero în zonă.
Urmând traseul stabilit, racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului Suceava. La cele zece opriri în locuri importante ale municipiului au fost rostite ectenii, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”.
Alaiul a fost întâmpinat de preoți, numeroși credincioși și reprezentanți ai oficialităților locale.
Procesiunea a pornit cu icoana special împodobită a Sfântului, urmată de voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), îmbrăcați în costume populare, cu sânziene și flori de câmp în mâini, dar și de tineri purtând drapelul național.
Elevi de la Seminarul „Mitropolit Dosoftei” au purtat prapuri și cruci, iar elevi de la Școala militară de subofițeri de jandarmi „Petru Rareș” de Fălticeni și militari de la unitatea din Vatra Dornei au însoțit alaiul cu torțe aprinse.
Maici și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au avut în mâini candele, iar soborul de diaconi a cădit calea dinaintea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Racla cu moaștele Sfântului a fost urmată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre cei care au însoțit procesiunea au fost și clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, reprezentanți ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și starețe.
În organizarea procesiunii s-au implicat și autoritățile locale, iar Poliția locală, Poliția rutieră Suceava și Jandarmeria au supravegheat deplasarea pe întregul traseu, în timp ce echipaje SMURD au fost pregătite să intervină în caz de necesitate.
Oamenii au venit cu miile și cu copiii în brațe pentru a se ruga sfântului. Racla a fost înconjurată de jandarmi, astfel încât credincioșii nu s-au putut atinge de ea și nici trece pe sub ea – așa cum este tradiția.
De la ora 21:00 a fost oficiată slujba Privegherii sub protia părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă.