Semeață și misterioasă, ridicându-se în soare peste toată localitatea, de sus, de pe munte, veghează Mănăstirea Păiseni, o bijuterie a Bucovinei. O mănăstire care a intrat deja în circuitul turistic și care este amplasată într-un loc de vis din comuna suceveană Cornu Luncii, pe care turistul poposit în Bucovina nu ar trebui să îl rateze.

Pe locul unei biserici vechi, a fost ridicată Mănăstirea Păiseni, care veghează de la înălțime, în apropierea pădurii, toată localitatea. Un loc în care timpul pare că a stat pe loc și în care liniștea te învăluie. Un loc de popas în Bucovina.

Legenda spune că aici a fugit de la Războieni voievodul Ștefan cel Mare după ce a fost înfrânt și că l-a întâlnit pe Paisie – un pusnic. Călugărul l-a îndemnat pe voievod să nu se resemneze și să sune din bucium pe văi și printre munți pentru a aduna o nouă oaste. În timp ce pusnicul se ruga lui Dumnezeu, Ștefan cel Mare și-a adunat oșteni și în final i-a învins pe turci, transformând o înfrângere într-o victorie.

De aceea localitatea ar fi primit numele de Păiseni- după călugărul care l-a ajutat pe voievodul Ștefan cel Mare. (vezi sincron Gheorghe Fron primar Cornu Luncii).

Pe 8 august 2021, va fi mare sărbătoare la Mănăstirea Păiseni – va avea loc sfințirea lăcașului de cult, și sunt așteptați să vină aici pelerini din toate colțurile țării.

Și au ce vedea la Păiseni, pentru că mănăstirea și peisajul sunt de o frumusețe rară iar omenii locului primitori. Picturile interioare, realizate cu măiestrie de artiști de la Cernăuți, atrag atenția oricui trece pragul mănăstirii.

De asemenea, în curtea mănăstirii au fost amenajat un monument al eroilor din Cornu Luncii, căzuți pentru patrie în războaie.

Și cum la Cornu Luncii autoritățile locale sprijină toate bisericile cu fonduri substanțiale, așa se întâmplă și în cazul Mănăstirii Păiseni, care va fi inima unei localități turistice bucovinene. Se fac drumuri, se pregătesc terenuri pe care vor fi amplasate cabane și pensiuni, și toate la inițiativa și cu sprijinul substanțial al Primăriei Cornu Luncii.

La ridicarea mănăstirii s-a lucrat trei ani, ani de eforturi atât din partea autorităților locale, a oamenilor din sat, a preoților și a măicuțelor de la Păiseni. Acum se lucrează în ritm alert pentru amenajarea unei parcări moderne, în așteptarea turiștilor și se are în vedere construirea unei case a pelerinilor.

Primarul localității, Gheorghe Fron, ne vorbește cu mândrie de aceste locuri și vrea să facă din trei localități din Cornu Luncii un pol turistic, mai ales că în zonă sunt și producători de alimente tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.