Ioan Bălan, deputat PNL de Suceava, a avut o intervenție în Parlament în care a vorbit despre potențialul agricol al României. Acesta a declarat că, în contextul crizei sanitare și a veniturilor scăzute, tot mai mulți oameni nu își vor permite să cumpere produse alimentare esențiale.

Ioan Bălan este de părere că o mare parte din banii europeni care vor intra în țara noastră în perioada următoare trebuie să fie direcționate către investiții în sectorul agricol.

Acesta vorbește despre dezvoltarea unui sistem de irigații modern și de depozite pentru produsele agricole românești.

Redăm declarația deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan:

”Prin eforturile diplomatice ale Președintelui României și prin acțiunile miniștrilor liberali, România a câștigat șansa istorică de a utiliza, în următorii 6 ani, peste 80 de miliarde de euro, fonduri europene.

Valoarea uriașă poate să fie comparată cu Planul Marshall care a adus dezvoltarea și prosperitatea în Europa Occidentală. La fel de importantă este și dinamica economiei românești, care, sub guvernare PNL, înregistrează creșteri semnificative ale PIB.

Așadar, avem toate motivele să ne bazăm și pe procente importante din PIB care vor continua să fie alocate din bugetul național pentru investiții în infrastructură, în educație, în sănătate și în agricultură.

Stimați colegi,

Chiar dacă traversăm una dintre cele mai severe crize sanitare din istorie, iar atenția noastră este centrată pe asigurarea sănătății oamenilor, tot mai multe organisme internaționale atrag atenția guvernelor naționale asupra riscurilor privind declanșarea unei potențiale crize alimentare, în viitorul apropiat.

Știm cu toții că acest lucru înseamnă că producția nu va face față cererii mari, iar consecința se va reflecta în scumpiri accentuate. Astfel, tot mai mulți oameni cu venituri reduse vor fi puternic afectați, nu de lipsa alimentelor, ci de faptul că nu-și vor permite să cumpere alimentele esențiale, zi de zi.

Stimați colegi,

Nu cred că mai este cineva care să pună la îndoială potențialul uriaș pe care îl are țara noastră din punct de vedere agricol. Solul este unul dintre cele mai roditoare din Europa, creșterea animalelor se poate face în condiții optime, iar acvacultura este propice, grație resurselor de apă cu care este înzestrată țara noastră.

Așadar, natura ne-a oferit toate condițiile, rămânând ca noi să avem dorința și priceperea să punem în valoare acest potențial. Nu putem să nu recunoaștem eforturile deosebite pe care le fac fermierii români ca să obțină producții mai mari, de la un an la altul și de o calitate tot mai bună.

Cu toate acestea, fără ajutorul statului român, nu vor reuși să reziste în fața concurenței dure făcută de sistemele agricole dezvoltate din alte state europene.

Pentru acest motiv, cred că o parte importantă din zecile de miliarde de euro care vor intra în țara noastră în perioada următoare, trebuie să meargă prioritar către investiții utile în sectorul agricol.

Irigații moderne, depozite pentru produsele agricole românești, drumuri de exploatare agricolă moderne, utilaje noi și structuri de procesare în mediul rural ne pot asigura că populația României nu va duce niciodată lipsă de alimente și că prețul acestora va fi accesibil pentru toți. Am încrederea că viitorul guvern va înțelege necesitatea sprijinirii investițiilor în sectorul agricol pe termen scurt și mediu, că va susține fermierii cu toată forța, iar că la finalul acestui interval financiar plin de oportunități, România va recâștiga rolul bine meritat de forță agricolă europeană.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.