Tribunalul Suceava a admis propunerea formulată de DNA Suceava privind prelungirea măsurii arestării preventive față de inculpați din dosarul vaccinărilor fictive.

Astfel rămân în arest 30 de zile: Henriette-Raluca Berge ( pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, luare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual) și Pompilia Timofei (pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, luare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual).

Magistrații au respins propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava vizând prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Elena Daniela Vlădoi, Andrei Cristian Vlădoi și față de rădăuțeanul Marian Ilișoi. Față de cel din urmă a fost dispus arestul la domiciliu, pentru o perioadă de 30 zile.

Față de Alina Lidia Ilișoi (educatoare) a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, trafic de influență, complicitate la dare de mită, spălare a banilor.

Deciziile nu sunt definitive. Acestea pot fi contestate în termen de 48 de ore de la comunicare.

Rețeaua din dosarul vaccinărilor fictive era organizată la Constanța dar și zeci de suceveni au apelat la ea pentru a face rost de certificate de vaccinare false, cei doi rădăuțeni fiind implicați în gruparea infracțională.

La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti – Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.

Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.

Un aspect important la stabilirea „tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.