Percheziții la contrabandiști care și-au improvizat în subteranul unei hale o fabrică de țigări clandestină. Din gruparea infracțională făceau parte și suceveni.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, de la o fabrică de țigări clandestină amplasată într-un pard de dezmembrări auto.

Cei sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat și deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita prevăzută de dispozițiile legale, folosirea unei embleme și a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum și producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a induce în eroare pe ceilalți comercianți și pe beneficiari și contrafacerea unei mărci.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna ianuarie 2022, inculpații s-au constituit într-un grup infracțional organizat având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor țigarete contrafăcute și totodată comercializarea de țigarete ce provin din săvârșirea infracțiunii de contrabandă de pe teritoriul Serbiei și Ucrainei.

În acest scop, inculpații au achiziționat, în cursul anului 2022, o fabrică de țigarete pe care au instalat-o într-o comună de pe raza județului Hunedoara, într-o încăpere aflată în subteranul unei hale, în incinta unui parc de dezmembrări auto.

De asemenea, aceștia au achiziționat cantitatea de circa 6.500 de kilograme de tutun, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic, foițe de hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 500.000 de pachete țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete pot fi vândute pe piața neagră, la prima mână, cu suma totală de 750.000 de euro.

Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de 35 camere de luat vederi, imaginile fiind expuse pe 3 monitoare, precum și un dispozitiv tip ,,jammer” pe care îl foloseau la bruierea semnalului GSM al telefoanelor mobile și semnalului de emisie-recepție al dispozitivelor tip dronă din zonă, ce puteau face obiectul unei supravegheri.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, pe raza județelor Hunedoara și Suceava, în urma cărora a fost identificată linia de producție de țigarete și au fost ridicate, 120.000 de țigarete contrafăcute, 700 de kilograme de tutun mărunțit, 200.000 de ambalaje inscripționate, necesare în procesul de producție și un autovehicul de transport.

În cursul zilei de vineri, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de un alt inculpat va fi formulată propunere de arestare în lipsă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, D.G.A., al polițiștilor din cadrul IPJ Hunedoara, al jandarmilor din cadrul IJJ Hunedoara și GJM Timișoara, al lucrătorilor din cadrul E-Distribuție Banat, DGAF 5 Deva și Biroul Vamal Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.