Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Poetul Mihai Eminescua fost omagiat la Dumbrăveni ca nicăieri, în cadrul unui festival literar de excepție. Este vorba despre Festivalul Literar Mihai Eminescu, aflat la cincisprezecea ediție.

A fost sărbătoare mare la Dumbrăveni, acolo unde sâmbătă, la Centrul Cultural Eugen Simion, s-au adunat poeți, scriitori, membri ai Academiei Române, iubitori de cultură dar și invitați din Basarabia și din zona Cernăuți, pentru a-l aniversa pe poetul nepereche al românilor.

Este știut că Mihai Eminescu a poposit o vreme la Dumbrăveni și a fost legat sufletește de aceste locuri și tocmai de aceea Primăria organizează an de an acest festival.

Un eveniment de excepție, unde critica literară, versul, epigrama și muzica, s-au completat și au oferit publicului numeros momente emoționanțe.

Gazda evenimentului a fost nimeni altul decât primarul comunei Dumberăveni, Ioan Pavăl, un mare iubitor de cultură. Acesta a primit felicitări de la membrii Acadamiei Române și a fost și premiat pentru organizarea an de an a unui astfel de festival literar.

Invitații au punctat faptul că edilul se ocupă nu doar ca localitatea să arate frumos și oamenii să aibă condiții ca de oraș, ci are grijă și de partea spirituală, organizând evenimente culturale deosebite.

Și au fost la festival personalități una și una, printre ei membrii ai Academiei Române și de la Chișinău precum: Eugen Simion – cel care a recunoscut că îi face plăcere și se simte mândru de faptul că Centrul Cultural de la Dumbrăveni îi poartă numele, Mihai Cimpoi,  Maya Simionescu, Mircia Dumitrescu-decanul Facultății de Teologie Catolică din cadrul Universității București și Wilhelm Dancă.

De asemena, au fost prezenți: Cristina Popescu – directorul Romfilatelia, Ioan Cristescu – directorul Muzeului Literaturii Române, Mireille Rădoi – directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, criticii Adrian Dinu Răchieru, Tudor Nedelcea și Theodor Codreanu dar și medicul Radu Zamfir – până acum o săptămână director al Agenției Naționale de Transplant.

Nu au lipsit autorități locale din Republica Moldova și Ucraina, iar printre invitații speciali s-a aflat și fiica regretatului poet basarabean Nicolae Dabija.

Academicianul Eugen Simion a punctat cu amărăciune faptul că în România Cultura este o Cenușăreasă și are la dispoziție fonduri mici de la bugetul de stat, lucru regretabil. Acesta nu a ezitat să critice clasa politică, dând ca exemplu tări precum Franța – unde bugetul acordat Culturii este unul considerabil.

Primarul Ioan Pavăl a oferit premii invitaților și diplome de onoare iar biblioteca din Dumbrăveni a primit mai multe volume de carte din partea unor invitați.

Aplaudați la scenă deschisă după ce au oferit momente muzicale emoționante au fost membrii Cvarterului Transilvan: vioara I – Gabriel Croitoru, vioara II – Nicusor Silaghi, viola – Marius Suarasan, violoncel – Vasile Jucan.

Centrul Cultural din Drumbrăveni a răsunat în acordurile Baladei lui Ciprina Porumbescu – un moment extraordinar, astfel încât și artiștii au fost premiați la final (vezi video).

Medicul Radu Zamfir, cetățean de onoare al comunei Dumbrăveni (VIDEO)
Medicul Radu Zamfir a primit titlul de cetățean de onoare al localității și chiar a recitat câteva versuri compuse de el pe loc.
Titlul de cetățean de onoare i-a fost înmânat de primarul Ioan Pavăl, în aplauzele celor prezenți.
Edilul a mărturisit că este foarte emoționat să îl aibă alături pe cunoscutul medic și a spune că Dumnezeu a vrut ca Radu Zamfir să scape cu viață din tragedia aviatică din Apuseni pentru a continua să salveze vieți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.