”Este absolut revoltător ca pensiile speciale să crească cu 15% cum s-ar întâmpla pe modelul PNL”, declară senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan.
Acesta a precizat că modelul propus de PSD pentru creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor este echitabil și nu contravine Constituției – pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie.
Ioan Stan este de părere că, în actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă.
Redăm declarația de presă făcută de senatorul PSD de Suceava Ioan Stan:
”În primul rând PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari.
Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor.
În acest context economic foarte dificil, este absolut revoltător ca pensiile speciale să crească cu 15% cum s-ar întâmpla pe modelul PNL. PSD nu poate fi acord cu acest lucru!
În opinia noastră, sumele disponibile în buget trebuie folosite în primul rând pentru sprijinirea pensionarilor cu venituri mici.
În al doilea rând, propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie.
Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor.
Creșterea diferențiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus față de majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru toți pensionarii.
În al treilea rând, trebuie să fim conștienți că în actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă.
PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei. Iar adevărul este că mai mult de jumătate dintre pensionari au pensia mai mică decât pensia medie.
De asemenea credem că decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor.
Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult.”