Veterinarii și cadrele de la ISU au mers în zonă după ce s-au semnalat păsări moarte pe iazurile de la Fălticeni.
În urma analizelor de laborator a reieșit că păsările au murit din cauza gripei aviare.
Așa se face că veterinari și cadre de la ISU au adunat păsările moarte din zonă și fac un apel către populație să evite apropierea de lacurile respective și să monitorizeze păsările de curte.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să anunțe autoritățile veterinare în legătură cu păsări moarte sau care agonizează și să nu le atingă.
Direcția Sanitar Veterinară Suceava a dispus mai multe măsuri în cazul acestui focar.
Circulația păsărilor domestice sau a altor păsări captive din exploatațiile nonprofesionale în care sunt ținute este interzisă.
Se interzice organizarea de târguri, piețe, expoziții și orice activități de colectare și dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive.
Este interzisă vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din sălbăticie, doar dacă nu a fost autorizată de autoritatea veterinară pentru scopuri specifice.
Hrănirea păsărilor sălbatice este restricționată, această activitate intrând în sarcina gestionarilor fondurilor cinegetice din zona infectată, respectiv a reprezentanților Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Suceava, cu respectarea strictă a condițiilor de biosecuritate.
Gripa aviară este foarte contagioasă și se transmite de la păsări la oameni, putând da forme foarte severe de boală, chiar mortale.
Veterinarii cred că au ajuns la Fălticeni lebede dintr-un focar de gripă aviară ce evoluează în județul Neamț și astfel boala s-a răspândit.
Riscul de transmitere al gripei aviare este ridicat în rândul crescătorilor de păsări. Virusul se găsește cu precădere în excrementele păsărilor bolnave.
Oamenii se infectează prin inspirarea aerului care conține virusul sau prin contactul fizic direct cu excremente contaminate.
Consumul de carne de pasăre sau ouă nu are nici un risc atâta timp cât mâncarea este preparată corespunzător (virusurile gripale sunt distruse de temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius). Ingerarea de carne crudă sau insuficient preparată termic poate fi însă periculoasă.
Virusul gripei aviare se manifestă la om într-un mod mult mai grav decat cel al gripei umane. Tabloul clinic este caracterizat de febră, care se asociază cu tuse, dispnee (respirație dificilă), greață, vărsături, diaree.
Principalul simptom în cazurile grave este apariția insuficienței respiratorii acute urmată de pneumonie.