Ioan Stan, senator SPD de Suceava, spune că un produs care e fabricat cu 10 lei ajunge să se vândă pe raft cu 22 de lei și că trebuie să se ia măsuri pentru ca acest lucru să fie remediat.
„Aşa cum s-a angajat, Premierul Ciolacu colaborează cu reprezentanţii marilor lanţuri comerciale pentru a stabili împreună măsurile de reducere ale preţurilor la alimente. De ambele părţi există dorinţa de a se ajunge, printr-un efort comun, la un compromis care să conducă la scăderea consistentă a preţurilor la alimentele esenţiale, în favoarea cetăţenilor.
Punând pe primul loc românii, actualul Guvern are în vedere o acţiune desfăşurată pe trei planuri pentru a combate creşterea preţurilor la alimente:
1) Scăderea costurilor LA FERMIERI;
2) Creşterea capacităţii interne de PROCESARE;
3) Combaterea speculei sau a profiturilor excesive pe LANŢUL COMERCIAL.
În acest sens, Guvernul Ciolacu a pregătit deja actul normativ pentru cea de-a treia componentă, respectiv acţiunea la nivelul lanţului comercial, unde preţurile de la raft ajung acum să fie mai mult decât duble faţă de costul de producţie. Decizia se va lua în parteneriat cu asociaţiile comercianţilor.
Ordonanţa de urgenţă va interveni în două zone:
A) Se va limita adaosul comercial pe tot lanţul de la producător la raftul din magazin;
B) Se vor suspenda pe o perioadă limitată taxele impuse producătorilor români de către marii retaileri.
După cum ştim, în prezent multe dintre alimentele de bază ajung să se vândă cu un preţ mai mult decât dublu faţă de costul de producţie. Astfel, un produs care e fabricat cu 10 lei ajunge să se vândă pe raft cu 22 de lei. Motivul pentru care se ajunge la această sumă se datorează felului în care se compune în prezent preţul produsului respectiv. Astfel avem 10 lei costul de producţie, 2 lei adaosul comercial al producătorului, 2,4 lei taxele impuse producătorului de către retailer, 5,76 lei adaosul comercial al retailerului şi 1,81 TVA, reieşind un cost final la raft de aprox. 22 de lei.
În urma Ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ciolacu se va limita adaosul comercial pe tot lanţul şi se vor suspenda taxele impuse de retailer producătorului, obţinându-se prin aceasta o reducere mai mare 25 % la raft. Drept urmare, noua formulă de calcul a preţului presupune: 10 lei costul de producţie, 2 lei adaosul comerciantului, 2,4 lei adaosul producătorului şi 1,29 lei TVA ajungându-se la un preţ la raft de aprox. 16 lei.
Menţionăm că măsura Guvernului nu interzice companiilor să facă profit. Măsura acţionează doar asupra profiturilor excesive, speculative. Ordonanţa amintită vizează doar produsele de bază indispensabile pentru o alimentaţie normală şi sănătoasă. Intervenţia Guvernului nu va acţiona asupra produselor de lux, dar acţionează şi asupra produselor de import, adaosul comercial al acestora fiind limitat pe lanţul importator-distribuitor-retailer”, a declarat Ioan Stan, senator PSD de Suceava.