Zi de suflet pentru polonezii din Bucovina, care sâmbătă s-au strâns la ceas de sărbătoare la Poiana Micului.
Aceștia au sărbătorit Ziua Drapelului Republicii Polone, Ziua Diasporei Poloneze și Ziua Constituției.
În mod tradițional, polonezii care trăiesc în Bucovina sărbătoresc aceste zile în Poiana Micului.
Festivitățile din acest an au avut loc sâmbătă, 27 aprilie. Ele au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost prezidată de pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, paroh la Solonețu Nou și capelan al polonezilor din dieceza de Iași, originar din Poiana Micului.
Au concelebrat capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, locotenent Tomasz Cabaj, pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, pr. Alin-Cătălin Butnaru, parohul din Poiana Micului și preoți din decanatul de Bucovina.
La eveniment au fost prezenți: viceconsulul RP la București Jakub Lompart, președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Flutur, prefectul județului Suceava – Alexandru-Gheorghe Moldovan, senatorul Constantin Daniel Cadariu, primarul comunei Mănăstirea Humorului Viorel Croitoru, o delegație a schimbului XIV al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu căpitanul Mateusz Dębski, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, deputatul Ghervazen Longher, vicepreședintele uniunii Ștefania Carmen Zielonka, precum și președinții și membrii filialelor uniunii.
După liturghie, în fața bisericii, locuitorii din Poiana Micului și reprezentanții tuturor organizaților locale din întreaga Bucovină au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.
Acesta a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor în rândul tinerilor dar și despre colaborarea dintre România și Polonia în mai multe domenii.
Prezent la eveniment, Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, a vorbit despre rolul comunității poloneze, care a venit în acest județ, în zona salinei de la Cacica, acum peste 200 de ani și care conviețuiește în armonie perfectă cu populația română și celelalte minorități. De asemenea, președintele a amintit că săptămâna trecută a solicitat la Cernăuți Comisiei Europene continuarea autostrăzii 7 de la Siret la Cernăuți și de acolo spre Polonia.
De asemenea, tuturor s-au adresat și oaspeții prezenți la eveniment. Pr. Alin Cătălin Butnaru, parohul comunității și doamna Agneșca Polacec, coordonatoarea ansamblului „Mała Pojana” au primit mulțumiri, flori și urări din partea Uniunii Polonezilor din România și a invitaților prezenți cu ocazia sărbătoririi zilelor lor de naștere care se apropie. Apoi ansamblurile „Mała Pojana” și „Sołonczanka” au susținut un spectacol.
Evenimentul s-a încheiat cu un picnic la Casa Polonă din localitate.