Sărbătoarea Roadelor, de la Solonețu Nou, a adunat sute de etnici polonezi din toată țara. A fost un eveniment deosebit, plin de emoție, dar și un prilej de petrecere și de a mulțumi lui Dumnezeu pentru roadele pământului.

Evenimentul a devenit o tradiție și este organizat de Uniunea Polonezilor din România.

Sărbătoarea Roadelor a început la ora 11:00, cu o Sfântă Liturghie solemnă, cu sfințirea coroanelor și a roadelor.
Sute de oameni au pornit apoi pe jos, în sunet de fanfară, spre Casa Polonă din Solonețu Nou, unde îi așteptau standuri cu bunătăți etalate de gospodine și de producători din mai multe zone.
Este vorba despre roade și specialități culinare prezentate de comunitățile polonezilor din Bucovina, dar și din Iași și București, precum și de vecininii lor români și ucraineni.
Stand cu produse regionale au prezentat și gospodinele din Hucisko Nienadowskie din regiunea Podkarpacie.
A avut loc tradiționala tombolă, precum și concert folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, grupurilor de copii din Cacica și Moara, precum și a oaspeților din Ucraina și Polonia.
Momente speciale a oferit publicului numeros Fanfara din localitatea Koziegłowy – Polonia, care a fost aplaudată la scenă deschisă.
Gazda evenimentului, deputatul Ghervazen Longher, a transmis mesajul său către comunitate și și-a exprimat speranța că noile generații vor duce mai departe tradițiile și obiceiurile înaintașilor.
Alături de comunitatea poloneză din România și de participanții la Zilele Culturii Polonie, au mai fost: Consulul Republicii Polone în România, Artur Tarasewicz, ministrul Andrzej Dera de la Cancelaria Președintelui Republicii Polone, senatorul Bogdan Borusewicz – președintele Comisiei pentru emigrație și legătura cu polonezii din străinătate a Senatului Poloniei, o delegație a Voievodatului Podkarpackie condusă de membrul al Consiliului Voievodal Podkarpackie mareșalul Małgorzata Jarosińska-Jedynak, primarul comunei și orașului Koziegłowy Jacek Ślęczka.
â

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.