Polițiștii atrag atenția asupra unei noi metode de înșelăciune, pe Whatsapp.

Luni, la ora 17.25, Secția 8 Poliție Rurală Adâncata a fost sesizată prin plângere de către o femeie de 26 ani, din comuna Zvoriștea, cu privire la faptul că a fost indusă în eroare privind împrumutul unei sume de bani.

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că partea vătămată a primit un mesaj prin intermediul aplicației Whatsapp de pe numărul de telefon al mătușii sale, prin care i-a solicitat să-i împrumute suma de 3034 lei prin transfer bancar pe un cont indicat.

Tânăra de 26 de ani a dat curs imediat solicitării și a transferat suma 3034 către contul indicat, în două tranșe.

La scurt timp, persoana vătămată a observat că prin intermendiul aplicației Facebook, mătușa sa a postat un mesaj prin care anunța faptul că telefonul i-a fost virusat, iar de pe acesta se trimit mesaje către toate contactele din telefon.

Tânăra și-a dat seama că a fost înșelată și a cerut ajutorul polițiștilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune, cercetările fiind continuate de către lucrătorii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisar șef Ionuț Epureanu, atrage atenția că această metodă de înșelătorie implică persoane cu intenții rău voitoare care vă contactează, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanți ai unor instituții.

Ele vor solicita un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o „eroare tehnică” sau „necesitatea urgentă de ajutor”).

După ce le furnizați codul, aceștia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp și îl pot utiliza pentru a înșela alte persoane sau pentru alte scopuri.

I.P.J. Suceava vă recomandă:

– Fiți precauți la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali și vă cer să trimiteți un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS.

– ⁠Nu divulgați niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dvs., iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului.

– ⁠Verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiți cereri neobișnuite sau urgente, apelați direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.

– ⁠Activați autentificarea în doi pași pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate și previne accesul neautorizat la contul dvs., chiar dacă cineva obține codul de verificare.

– ⁠Nu dați curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceți plăți rapide sau să trimiteți bani sub pretexte false.

– ⁠Educați-vă familia și prietenii. Informați-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.