Pe piata componentelor auto sunt disponibile trei tipuri de anvelope – de iarna, de vara sau all season – dintre care soferii sa le poata aleaga pe cele potrivite fiecarui anotimp. In ceea ce priveste anvelopele all season, acestea pot fi folosite pe tot parcursul anului, dar nu ofera performante foarte inalte nici in sezonul cald, nici in cel rece.
De aceea, recomandat este ca soferii sa aleaga anvelope de vara, pe care sa le monteze odata ce temperaturile medii diurne sunt in jurul valorii de 7 grade, precum si sa monteze anvelope de iarna odata cu scaderea temperaturilor sub 7 grade – aceasta obligatie este una reglementata prin lege, care se sanctioneaza ca atare.
Caracteristicile anvelopelor de vara
Chiar daca la prima vedere toate anvelopele par a fi la fel, proprietatile si caracteristicile sunt total diferite, motiv pentru care si recomandarile pentru folosirea anvelopelor potrivite fiecarui anotimp sunt atat de importante.
In cazul anvelopelor de vara, cauciucul din care sunt fabricate este cel care face diferenta. In primul rand, un astfel de cauciuc este mai rigid si mai rezistent la temperaturile foarte inalte, inregistrate in zilele toride de vara, motiv pentru care si distanta de franare este mai mica decat in cazul in care soferii ar circula cu anvelope de iarna vara.
In plus, un alt aspect important referitor la cauciucuri de vara este faptul ca acestea ofera un grad de protectie mai ridicat impotriva acvaplanarii, fenomen care se poate intampla adesea pe asfaltul umed din timpul verii. Din cauza apei si a vitezei, anvelopa pierde contactul cu asfaltul putand duce astfel la deraparea autovehiculului.
Totodata, anvelopele au o influenta importanta si asupra altor aspecte, pe langa siguranta in timpul circularii pe asfalt, aspecte precum performanta, consumul de combustibil al autovehiculului, viteza de rulare. Folosirea anvelopelor potrivite fiecarui anotimp ofera o durata de viata mai indelungata acestora.
Ce semnifica marcajele de pe flancurile anvelopelor de vara?
Toate anvelopele prezinta diferite marcaje pe flancuri, care reprezinta de fapt informatii importante pentru soferii, de care acestia trebuie sa tina cont in momenul in care isi aleg un model prezent intr-un top al celor mai bune anvelope de vara.
In principal, soferii trebuie sa tina cont de dimensiunile anvelopelor care se potrivesc autovehiculului pe care il detin. Aceste dimensiuni sunt scrise in Cartea de Identitate a masinii si pot exista chiar mai multe dimensiuni eligibile. Pentru a putea alege anvelopele de vara potrivite, dimensiunea acestora este mentionata si pe partea laterala a anvelopei respective, alaturi de alte informatii la fel de importante.
Despre care sunt marcajele pe care le au, in general, anvelopele pe flancuri si ce semnificatie au acestea, precum si de ce sunt importante pentru soferi, vor oferi mai multe informatii, in continuare, specialistii de la odat.ro.
Pe langa unele informatii usor de descifrat de catre oricine, cum ar fi producatorul anvelopei sau tara de unde provine, anvelopele mai au si alte simboluri inscrise pe lateralele lor, care ofera informatii importante referitoare la dimensiunea acestora, data la care au fost produse, indicele de viteza sau cel de sarcina.
De exemplu, informatiile oferite de o anvelopa pe care sunt marcate urmatoarele cifre si litere 205/55/R16 91V pot fi interpretate astfel:
- 205 reprezinta latimea anvelopei, masurata in milimetri, si care poate fi de diferite dimensiuni (195, 225);
- 55 reprezinta flancul anvelopei, adica raportul dintre intaltimea flancului si latimea anvelopei;
- R16 face referire la diametrul rotii, masurat in inci, si structura anvelopei, care este de tip radial;
- 91 reprezinta indicele de sarcina, care variaza de la un tip de autovehicul la altul, in acest caz 91 semnificand ca anvelopa respectiva poate sustine o greutate de pana la 650 kg;
- V reprezinta clasa de viteza, adica viteza maxima cu care poate rula anvelopa respectiva, daca este umflata corect si folosita in sarcina; clasa de viteza V suporta o viteza maxima de 240 km/h si este folosita pentru anvelope de vara, de iarna sau all season, potrivite atat autoturismelor, cat si SUV-urilor.
Indiferent de dorintele pe care le au soferii in ceea ce priveste alegerea unui anumit tip de anvelope, acestia trebuie sa tina cont de recomandarile producatorului autovehiculului cu privire la dimensiunile, sarcina si viteza suportate de anvelopa potrivita acestuia.
Ce este DOT si ce semnifica?
Un alt cod prezent pe flancurile anvelopelor este si DOT, abreviere a Departement of Transportation. Acest cod ofera informatii importante despre anvelope: data fabricatiei, numele producatorului si tara de provenienta.
De asemenea, codul DOT certifica faptul ca anvelopa respectiva a trecut testele si cerintele Administratiei Nationale pentru Siguranta Traficului Rutier.
In concluzie, soferii care au nevoie de noi anvelope de vara au posibilitatea de a afla toate informatiile necesare chiar de pe lateralele acestora. Astfel, acestia au posibilitatea de a alege mai simplu si usor dimensiunea anvelopelor, dar si sa cunoasca anul in care acestea au fost fabricate, astfel incat sa poata stii cat le mai pot folosi.