Atenție la tânțari! Un mort și persoane în stare gravă după ce au fost infectate cu virusul WEST NILE în urma înțepăturilor de țânțari. Trei cazuri cu infecție cu acest virus au fost confirmate luni, în județul SUceava, după analize de laborator.

Conform specialiștilor, tânțarii autohtoni au luat virusul de la păsările migratoare și îl transmit prin înțepătură.

Potrivit reprezentanților DSP Suceava, persoanele diagnosticate au vârstele cuprinse între 81 și 83 ani și sunt din localitățile: Fântânele, Suceava și Bosanci.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat autorităților din cele trei localități să ia măsuri pentru dezinsecție. De asemenea, au fost informate Instituția Prefectului și Centrul de Transfuzii Suceava, pentru luarea măsurilor suplimentare de verificare a sângelui de la donatori, precum si Spitalul Clinic Judetean Suceava pentru efectuarea unor investigatii suplimentare în cazul unor proceduri de transplant – pentru ca nu cumva persoana donatoare să fie infectată cu acest virus.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență Suceava, dr. Dan Teodorovici, a transmis că sunt trei cazuri confirmate de infectie cu virusul West Nile.

Pacienți de 81,83 si 88 de ani s-au prezentat la UPU cu febră, dureri de cap și sindrom confuzional, fiind diagnosticati cu meningita.

Pentru identificarea agentului patogen se face punctie cu recoltare de lichid cefalorahidian (LCR). În urma analizei LCR-ului, s-a identificat virusul West Nile la toti cei trei pacienți.

Pacientul de 81 de ani a avut evoluție favorabilă și a fost externat, pacientul de 83 de ani – care avea comorbidități a decedat iar pacientul de 88 de ani a avut evolutie nefavorabila cu agravarea stării generale și a fost transferat la ATI pe 1 august – starea acestuia fiind în continuare gravă.

Infecția se produce în urma ințepăturii de țânțar infectat cu acest virus, insectele preluând virusul de la păsările migratoare.

Medicul urgentist Dan Teodorescu a explicat că, în majoritatea cazurilor, infecțiile la oameni sunt asimptomatice dar un mic procent poate dezvolta forme grave.

Recomandarile pentru populatie sunt urmatoarele:
– Sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi;
– Sa utilizeze substante chimice repelante pentru tantari;
– Sa impiedice patrunderea tantarilor in casa (prin plase de protectie la ferestre);
– Sa asigure desecarea baltilor de apa din jurul gospodariei;
– Sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer din gospodarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.