Au debutat Zilele Culturii Polone, eveniment ce va cuprinde manifestări culturale deosebite și simpozioane.

Deschiderea evenimentului a avut loc la Moara, la noua Casă Polonă, în prezența consulului ambasadei Poloniei la București – Artur Tarasewicz, a primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, vicepreședintele Consiliului Județean – Niculai Barbă, capelanului polonezilor din România – Stanislav Ioan Cucharec și a unor oaspeți din Polonia, București, Ucraina și Republica Moldova.

Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit și Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și alte naționalități.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a 25-a se va desfășura în zilele 21-24 august 2024, la Suceava, Moara și Solonețu Nou.

Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinită de Institutul Polonez din București.

”La 3 mai 2024 statele noastre român și polon  au convenit să sărbătorească Anul Solidarității celor două popoare. De aceea ca noutate organizăm toate sărbătorile noastre ale Uniunii Polonezilor din România sub această deviză a solidarității româno-polone. Tot anul acesta se împlinesc 85 de ani de la exilul polonezilor cei care au venit în România, armata poloneză și oamenii după începerea războiului din Polonia. Se estimează că peste 100.000 de cetățeni polonezi au poposit aici în România unde și-au găsit loc binevenit. Vreau să mulțumesc tuturor”, a declarat Ghervazen Longher, în deschiderea evenimentului, miercuri seară, la Casa Polonă din Moara. 

Publicul prezent a fost încântat de concertul de bun venit al duo-ului pianistic Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, precum și al violonistului Andrei Mihail Radu.

Au fost prezentate creații ale compozitorilor și virtuozilor polonezi și români: Jan Ignacy Paderewski și George Enescu, Henryk Wieniawski și Ciprian Porumbescu.

Pe 22 august, în sălile de conferințe ale Hotelului Conacul Domnesc începe simpozionul științific polono-român.

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific, intitulat anul acesta „Calea spre solidaritate. Relații polono-române de a lungul timpului”, în cadrul căruia, timp de două zile – 22-23 august – istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România vor dezbate relații polono-române de-a lungul timpului în diferitele lor aspecte.

Ca de obicei, simpozionul se va încheia, pe 23 august, cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România.

Nu este prima dată când la Zilele Culturii Polone și Sărbătoarea Roadelor participă delegația autorităților locale din voievodatul Podkarpackie – regiune parteneră a județului Suceava împrietănită deja cu comunitatea poloneză din România.

În cadrul întâlnirilor cu comunitatea poloneză din Bucovina, aceștia vor prezenta la Solonețu Nou și Poiana Micului un film despre Fericita Familie Józef și Wiktoria Ulma, din satul Markowa din regiunea Podkarpacie, care în anul 2023 a devenit Patroana Voievodatului Podkarpackie.

Sărbătoarea Roadelor, un eveniment care adună an de an polonezi din toată Bucovina 

Ziua de 24 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou, care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00.

Vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, pregătită de toate comunitățile poloneze din România, precum și de vecinii români și ucraineni, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, grupurilor de copii din Cacica și Moara, precum și a oaspeților din Ucraina și Polonia.

Un moment aparte pregătit de organizatori va fi concertul fanfarei din localitatea Koziegłowy – Polonia.

De asemenea, va fi amenajat un stand cu produse regionale unde vor expune și gospodinele din localitatea Hucisko Nienadowskie din Podkarpacie – regiune parteneră a județului Suceava.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.