Administrația județeană va veni în sprijinul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), cu o investiție de aproximativ 1.000.000 de lei, pentru realizarea unei stații de pompare lângă campusul de la Moara, care va asigura evacuarea eficientă a apelor uzate și va permite extinderea infrastructurii.
Anunțul a fost făcut miercuri de către președintele CJ Suceva, Gheorghe Șoldan, care a declarat că acest campusul universitar de la Moara va fi un proiect de referință nu doar pentru Zona metropolitană Suceava, ci pentru întreg județul.
Șoldan a spus că este un proiect de anvergură al USV, cu un impact major asupra educației tinerilor din județ și din județele învecinate, dar și cu un impact economic, iar autoritățile publice au datoria de a-l sprijini.
În cursul zilei de marți, în urma discuțiilor purtate cu rectorul USV, prof. dr. ing. Mihai Dimian, și primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, președintele CJ Suceava a decis ca această instituție să vină în sprijinul nevoilor universității sucevene.
Rețeaua de canalizare inițială din Moara nu a fost proiectată pentru a face față volumului total de ape uzate care va rezulta după finalizarea tuturor obiectivelor din campus (clădiri pentru învățământul dual, restaurant/cantină studențească, Casa de Cultură a Studenților etc.)
Construirea unei stații de pompare va asigura evacuarea eficientă a acestor ape și va permite extinderea viitoare a campusului, a apreciat Gheorghe Șoldan.
Alături de directorul ACET, Ștefan Groza, și de primarul comunei Moara, Gheorghe Șoldan a stabilit ieri că această investiție va fi realizată în parteneriat între Consiliul Județean Suceava și administrația locală, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Moara.
Costul estimat pentru realizarea stației de pompare a apelor uzate este de aproximativ 1.000.000 de lei, sumă pe care Consiliul Județean o va asigura din bugetul propriu.
„În urma vizitei în teren de la campus, am mers și pe șantierul căminului studențesc, care va avea peste 400 de camere și 824 de locuri de cazare, inclusiv camere adaptate pentru persoanele cu dizabilități, săli de mese, spălătorii profesionale, lifturi, săli de lectură și alte facilități moderne.
Constructorii estimează că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, cu câteva luni înainte de termenul contractual din aprilie 2026.
În cadrul vizitei am văzut și zonele unde au început deja lucrările pentru clădirile destinate învățământului dual și celelalte investiții care vor transforma acest campus într-un centru universitar modern, atractiv pentru tinerii din toată țara.
Așa cum am spus mereu, dezvoltarea municipiului și județului Suceava merge mână în mână cu dezvoltarea Universității Ștefan cel Mare”, a subliniat Gheorghe Șoldan.