La Berchișești, duminică au poposit, după o pauză de un an și jumătate, membrii cenaclului transfrontalier Mașina cu Poeți.

Poeți, scriitori, epigraniști, oameni de litere, caricaturiști, pictori și interpreți de muzică, oameni de cultură din județ și de la Cernăuți s-au adunat aici și au creat împreună momente magice.

Dacă vă întrebați de ce la Berchișești și nu la Suceava, sau la Gura Humorului, sau în vreun oraș, o să vă răspund simplu: pentru că Berchișeștiul este un veritabil pol de cultură al Bucovinei, unde se organizează sistematic manifestări extraordinare prin grija unei primărițe inimoase și iubitoare de frumos – Violeta Țăran și cu implicarea unei directoare de școală care știe că elevii săi trebuie să crească, să se dezvolte în frumos și să aibă acces la Cultură – Loredana Dura.

Ore întregi, duminică, la Berchișești, s-a recitat, s-a cântat, s-a citit proză, s-a discutat dar s-a și glumit pentru că erau și umoriști de față, într-un maraton cultural și artistic extraordinar.

O încăpere în care stăteau deopotrivă lucrările cunoscutului artist Radu Bercea (un om de o modestie și de un bun simț cum rar întâlnești în zilele noastre) dar și picturile copiilor din Berchișești.

O încăpere în care au răsunat cântecele Mihaelei Popescu dar și hora bucovineană interpretată de copiii din Berchișești, încăpere transformată într-o veritabilă scenă, pe care poetul Nicolae Șapcă, de la Cernăuți, și-a plâns dorul de patria mamă și istoria amară a celor deportați de ruși.

O scenă pe care copiii din Berchișești au avut ocazia să recite propriile poezii, ca niște adevărați poeți, în fața unor oameni de litere precum Constantin Horbovanu sau Dumitru Brădățan.

Pe aceeași scenă a recitat minunat Adela Șulea – un copil care poate transmite atât de multă emoție și care ne-a vorbit,  cu maturitate și atâta convingere, despre valori naționale – precum Ștefan cel Mare și despre oameni vechi, despre bunici – a căror esență și parfum bine ar fi dacă le-am putea păstra peste timp în sticluțe.

Am vorbit mai întâi de copiii de la Mașina cu Poeți, pentru că, în opinia mea, ei au fost vedetele zilei de duminică, acești copiii care ne spun că viitorul e pe mâini bune pentru că au fost crescuți frumos și cu grijă, și cu dragoste.

Copii sprijiniți de școală și de autoritățlie locale, și în acest sens, așa cum bine puncta inspectorul școlar Daniela Ceredeev (o dovadă că prin IȘJ Suceava sunt intelectuali veritabili), Berchișeștiul ar trebui urmat ca exemplu.

Recunosc, am rămas încă o dată impresionată de strădania Violetei Țăran – de a aduna laolaltă valori la Berchișești, de le crea cadru acestora să se manifeste cum pot ele mai bine precum și de strădania Loredanei Dura – de a scoate din elevii săi tot ce au mai bun.

Una peste alta, toți din cei care au participat la Mașina cu Poeți au remarcat copiii din Berchișești – locul în care oameni de cultură și jurnaliști au fost întâmpinați de acești copii îmbrăcați în costume populare cu sare și pâine și în sunet de corn.

Ca un semn că acolo, într-o lume din ce în ce mai nebună și mai materialistă, într-o țară în care pepițe și maneliști defilează pe la TV pe post de dive și de mari valori, Cultura Adevărată este respectată și apreciată. Ca un semn că totuși…veșnicia s-a născut la sat!

Alina Iosif 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.