Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, inaugurat la Dornești. Evenimentul a avut loc vineri, 31 mai, în prezența autorităților județene și din Ucraina.

GRAMPET Group, cel mai mare grup feroviar şi operator logistic privat din România şi din Europa Centrală şi de Sud-Est, a inaugurat vineri dimineață cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, situat la granița cu Ucraina, în Dorneşti, la frontiera cu Ucraina.

La invitația GRAMPET GROUP, prefectul Sucevei Alexandru Moldovan, alături de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, reprezentanți ai Guvernului și membri ai corpului diplomatic, primari și reprezentanți ai mediului de afaceri au participat la ceremonia de inaugurare a celui mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa.

Investiția se ridică la 10 milioane de euro.

Potrivit preşedintelui Grampet Group, Gruia Stoica, terminalul de la Dorneşti permite transportul a trei milioane de cereale anual şi „devine un punct strategic în fluidizarea traficului de mărfuri până în portul Constanţa”.

„Datorită acestei capacităţi de transbordare şi a tuturor celorlalte soluţii tehnice şi tehnologice de vârf oferite, terminalul din Dorneşti va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la graniţa cu Ucraina la portul Constanţa. Vreau să vă spun că facilităţile existente aici sunt similare cu cele ale marilor porturi maritime. Terminalul permite transbordarea a opt vagoane de cereale de tip ucrainean, care sunt cu ecartament larg şi opt vagoane româneşti. Ca idee, toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult două vagoane simultan”, a declarat Gruia Stoica.

Gheorghe FLutur:  „Asta înseamnă mai puține tiruri pe șoselele României”

„Astăzi la Dornești, am avut o zi mare. S-a investit în trasportul cerealelor din Ucraina cu trenul. Este vorba despre patru garnituri de tren pe zi, a câte 32 de vagoane. Asta înseamnă mai puține tiruri, care să fie pe șoselele României. Asta înseamna mai puțină, spre zero, evaziune în ceea ce înseamnă comerțul cu cereale. Totodată, înseamnă și sprijin pentru vecinii noștri ucraineni, dar înseamnă un comerț civilizat. Vorbim de o investiție de 10 milioane de euro, în jur de 50 de locuri de muncă la Dornești. Mă bucur că au venit investitorii. E un început și vrem să continuăm aici la granița cu Ucraina și alte investiții”, a declarat Gheorghe Flutur.

România a avut şi are un rol major în funcţionarea culoarelor de solidaritate create de ţările Uniunii Europene pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale din Ucraina, esenţiale în vederea asigurări securităţii alimentare în zone slab dezvoltate din Africa şi Asia, dar şi a fluxurilor comerciale la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.