Proiectul de amenajare a 193 de kilometri de piste de bicicletă în județ, a fost aprobat la finanțare. Anunțul a fost făcut sâmbătă de președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Flutur.
Consiliul Județean Suceava este lider al acestui proiect de cicloturism, în asociere cu CJ Bistrița-Năsăud și CJ Mureș.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat la finanțare acest proiect. Este vorba despre un traseu de pistă de bicicletă organizat pe teritoriul a 3 județe, Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș cu o valoare totala de 40,7 milioane de euro fără TVA.
Gheorghe Flutur a precizat că, din lungimea totală de 494 de km a proiectului, pe teritoriul județului Suceava sunt 193 de km, valoarea aferentă fiind de 15,9 milioane euro.
În cadrul acestui proiect CJ Suceava are o asociere pe teritoriul județului cu 20 de primării și anume Brodina, Straja, Vicovu de Sus, Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Frumosu, Moldovița, Sadova, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Pojorâta, Ciocănești, Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei și Coșna.
Acest proiect presupune construirea de piste de biciclete cu o lățime de 1,5 m iar cheltuielile eligibile se referă la lucrări de terasare și reabilitare teren, lucrări de asfaltare sau pietruire, după caz, cheltuieli cu asistența tehnică și proiectare, marcaje și indicatoare de traseu, alte cheltuieli de investiții și organizare de șantier.
Traseul pornește din frontiera cu Ucraina, de la Brodina, apoi Vicovu de Sus și urmărește o serie de rute cultural-turistice printre care se află mănăstirile Putna, Sucevița, Moldovița, localități incluse în rutele gastronomice (Fundu Moldovei – Ținutul Huțulilor), localități cu produse tradiționale din Bucovina (Câmpulung Moldovenesc), gospodării tradiționale (Brodina și Ciocănești) , stații de cale ferată (Putna, Câmpulung Moldovenesc, Mestecăniș, Vatra Dornei și Poiana Stampei).
Gheorghe Flutur a explicat că prin acest proiect se creează încă o pârghie de dezvoltare a turismului, în special pe zona montană, unde vor apărea noi unități de cazare și servicii de turism.