Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a susínut o declarația politică în Parlament prin care susține că se impun modificări legislative pentru ca fondurile europene nerambursabile să fie accesate mai ușor.
Redăm declarația deputatului Ioan Balan:
”Ne apropiem de finalul celui de-al doilea exercițiu financiar european la care țara noastră a participat de la momentul la care a dobândit statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
În aceste momente, în care ne pregătim să accesăm și fondurile disponibile prin Mecanismul european de redresare și reziliență, cred cu putere că se impune o evaluare riguroasă a legislației cu incidență asupra proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.
Este drept că în ultimii ani s-au mai adus ajustări punctuale atât legislației privind utilizarea fondurilor externe, cât și legislației privind achizițiile publice, însă nu putem trece cu vederea că, în prea multe situații, legislația națională, în loc să ajute, dimpotrivă, a împiedicat succesul proiectelor finanțate din bani europeni.
Este oare cineva care să fie mulțumit de durata extrem de mare a licitațiilor publice pentru proiectele majore de infrastructură? Oare nu ne-am săturat să vedem proiecte mult așteptate care bat pasul pe loc cu anii pentru că o licitație a fost blocată de unii contestatari de profesie și că, în multe cazuri, studiile de fezabilitate expiră, fiind necesară reluarea întregului proces de la zero.
Oare de ce în state precum Germania, Franța, Austria sau Danemarca proiectele au rate de succes și de 100%, iar la noi multe proiecte se pierd pe drum, nu „din cauza Bruxelles-ului”, ci din cauza legislației și birocrației noastre.
Stimați colegi, nu este nicio rușine să ne inspirăm din legislația și din practicile statelor care au avut rate mari de succes în utilizarea fondurilor europene. Nu este o rușine să solicităm sprijin de la Comisia Europeană pentru a perfecta acele lucruri care nu merg în țara noastră. Rușinos ar fi să credem că le știm pe toate și să riscăm să pierdem oportunități care ar permite ca țara noastră să ajungă la un standard de dezvoltare asemănător țărilor occidentale. Românii nu ne vor ierta pentru acest lucru.
Pachetul mare de finanțare obținut în anul 2020 prin eforturi diplomatice importante de către Președintele României și Guvernul PNL trebuie să conducă la o dezvoltare echilibrată a întregii țări.
Românii, indiferent în ce parte a țării locuiesc, au dreptul la condiții similare de viață. Cu toții știm că la București standardul de viață se apropie de cel european, în timp ce în Moldova sau Oltenia aderarea noastră la UE nu s-a resimțit pe deplin.
Decalajele mari de dezvoltare între regiunile istorice ale țării au produs efecte deosebit de grave, precum exodul tinerilor, calitatea mai scăzută a unor servicii publice și însărăcirea administrațiilor publice locale, care nu au surse de finanțare a investițiilor.
Multe localități au intrat în spirala sărăciei, situație din care nu pot ieși decât prin ajutorul Guvernului și prin fructificarea fondurilor europene. În acest sens, cred că România se va dezvolta prin proiecte mari, gestionate de guvern și autorități centrale, dar și prin proiecte mai mici, administrate de primari și consilii județene.
Așadar, ar fi în beneficiul nostru, al tuturor, dacă vom crea toate pârghiile legale necesare, astfel încât primarii din zonele mai puțin dezvoltate să poată să-și finanțeze planurile de investiții locale, din cele 80 de miliarde de euro care sunt puse de UE la dispoziția noastră.
Am încredere că actualul Guvern va reuși să simplifice și să debirocratizeze procesele de accesare a fondurilor europene de către administrația publică locală și să pună la dispoziția primarilor și consiliilor județene toate instrumentele necesare pentru a asigura succesul proiectelor.
Fiecare proiect încheiat cu succes va fi un pas în față în îndeplinirea obiectivului nostru central, de a moderniza fiecare comunitate locală și de a crește în mod real veniturile populației.”