Referindu-ne la modul general, un grătarul pentru BBQ este un dispozitiv care gătește alimente prin aplicarea căldurii de jos în sus. Piața propune multe varietăți de grătare, dar majoritatea se încadrează în una dintre cele trei categorii: grătare pe gaz, grătare pe cărbuni sau gratar electric. Deși există o dezbatere destul de aprinsă asupra metodei care dă rezultatele cele mai bune, adevărul este că fiecare tip de grătar deține avantajele sale.
Întorcându-ne la grătarul pe gaz, din punct de vedere istoric, acesta apare pentru prima dată la sfârșitul anilor 1930. Don McGlaughlin a inventat primul grătar încorporat cu gaz sub denumirea de Broiler Lazy-Man. Aceste prime grătare Lazy-Man au fost comercializate ca „prăjitori de gaz de tip cărbune cu foc deschis”, care prezentau „cărbuni permanenți”, altfel cunoscut sub numele de rocă de lavă. În anii 1950, majoritatea gospodăriilor rezidențiale nu aveau un grătar, așa că termenul broiler a fost folosit în scopuri de marketing către unitățile comerciale.
Abia după alți 20 de ani de testări și dezvoltări, designul modern – aproape de cum îl știm noi astăzi – a fost adaptat la primul grătar portabil pe gaz în 1954 de către Chicago Combustion Corporation. Astfel, grătarul portabil al lui McGlaughlin a fost primul care a prezentat utilizarea buteliilor de propan de aprox 10L, care anterior erau folosite exclusiv de instalatori și sudori ca sursă de combustibil.
În zilele noastre, un gratar pe gaz este definit ca o unitate de gătit în aer liber alimentat de la butelii cu propan sau gaz natural conectat direct la rețea, asemenea unui aragaz. Majoritatea modelelor sunt prevăzute cu o cutie de gătit cu capac montată într-un cărucior cu roți pentru portabilitate.
Ca și principiu de funcțioare avem arzătoare metalice sub grill ce emit mici flăcări, radiind căldura în sus către alimente. Mai detaliat, este vorba despre tuburi Venturi ce furnizează gaz și aer în arzătoare, ceea ce produce căldură pentru grătar. Arzătoarele au nevoie de mult oxigen pentru a furniza toată această căldură, iar sistemul de tuburi Venturi controlează debitul de combustibil prin reglarea cantității de flacără produsă de arderea gazelor cu oxigen în timpul procesului de gătire.
Grătarele cu gaz ajută la gătirea rapiă a multor tipuri de alimente și sunt surprinzător de ușor de utilizat, chiar și fără experiență anterioară la gătitul pe grill. Modelele cu butelie de propan sunt ușor de mutat și pot fi folosite oriunde fiind portabile. În shimb, așa cum era de așteptat, indiferent de model, toate grătarele cu gaz ating rapid temperatura optimă, devenind complet gata de gătit, în 10 sau 15 minute după aprindere.
Toate grătarele acumulează grăsimi și funingine, dar grătarele pe gaz sunt mai ușor de curățat decât grătarele cu cărbune și oferă o căldură mai uniformă și mai ușor de controlat.
Deși grătarele pe gaz sunt mai scumpe în ceea ce privește costul de achiziție și nu oferă alimentelor aceeași aromă bogată și afumată la fel ca și un gratar carbuni tradițional, beneficiile vor deveni vizibile, mai ales atunci când vei avea nevoie să gătești cantități mari de mâncare pentru grupuri numeroase la petreceri organizate, evenimente speciale sau într-o bucătărie de restaurant.
Intrând pe site-ul meșterilor sibieni www.pefoc.ro îți poți comanda online, unul din zecile de modele de grătare pe gaz, grătare clasice pe cărbuni sau grill-uri electrice la prețuri competitive și livrare acasă în maximum 48 de ore de la confirmarea comenzii.