La Broșteni, deși muntele o ia la vale, oamenii trec pe drum printre bolovani, pe jos sau cu mașinile. Ei spun că ar trebui să facă un ocol de zeci de kilometri să poată să ajungă la destinație și sunt revoltați că s-au făcut lucrări la versantul respectiv dar situația nu a fost rezolvată.

DN 17 B a fost acoperit cu pietre și bolovani, la Broșteni, după ce muntele a început să o ia la vale, vineri dimineață.

Deși drumarii au pus indicatoare și au avertizat oamenii, aceștia continuă să treacă pe un sens de mers, printre bolovani, pe jos și cu mașinile. Și cum drumul respectiv face legătura între județele Suceava și Neamț, el este circulat intens și de turiști – care și-au încercat norocul și au trecut pe acolo deși continuau să se desprindă pietre de pe versant.

Localnicii sunt revoltați că și anul trecut drumul a fost acoperit de bolovani și ulterior s-au făcut lucrări de stabilizare a versantului și s-au montat plase de protecție dar toate aceste lucrări nu au avut nici un efect. Plasele au cedat imediat vineri dimineață, fiind distruse de bolovanii în cădere.

Oamenii spun că ar fi trebuit puse acolo ziduri de beton în drumul pietrelor de pe versant și că se poate întâmpla oricând o tragedie în condițiile în care stâncile pot cădea pe vehiculele care trec pe drum.

Conducerea Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava deplasarea la fața locului a unei comisii tehnice în scopul evaluării situației, a pagubelor produse și a măsurilor care se impun a fi adoptate.

În urma verificărilor efectuate pe teren, comisia alcătuită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, ISU Suceava, SDN Câmpulung Moldovenesc, SGA Suceava, DS Suceava – Ocolul Silvic Crucea, IPJ Suceava – Poliția municipiului Vatra Dornei, Inspectoratul Județean în Construcții și Primăria orașului Broșteni a constatat următoarele:

  • Circa 1000mc de material pietros provenit din alunecarea de teren de pe versant a afectat partea carosabilă a DN 17B și taluzul acestuia în dreptul km44+100 – km44+150;
  • Barierele de protecție montate anterior în cadrul proiectului de consolidare a versantului (proiect aflat în derulare) au fost afectate în proporție de circa 80% (lucrările de consolidare nu au fost recepționate);
  • alunecarea de teren este în continuare activă.

Având în vedere aspectele constatate, s-a decis menținerea interdicției de circulație pe tronsonul de drum afectat, închiderea prin mijloace fizice a capetelor de sector în cauză și semnalizarea corespunzătoare a acestora în vederea preîntâmpinării producerii de evenimente negative la regimul rutier – anunță prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.

Cum drumul acesta leagă localitățile din zonă, oamenii spun că vor trebui în continuare să se expună riscului și să treacă pe acolo în ciuda căderilor de pietre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.