Peste 1.000 de oameni s-au strâns la Mănăstirea Sf.Ioan Cel Nou la aniversarea a 500 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii. Credincioșii au participat la Sfânta Liturghie în număr mare, în ciuda frigului de afară.
Oameni de peste tot din județ, unii îmbrăcați în costume populare, au participat la sărbătoarea mănăstirii dar și oficialități:autorități, politicieni și șefi de instituții.
Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de către șase ierarhi ai Bisericii sucevene, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Întâlnirea în rugăciune a fost prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la târnosirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod.
A fost un moment plin de emoție, de evlavie și de istorie. Aici, la Suceava s-a scris istorie iar noi suntem contemporani cu această sărbătoare – 500 de ani de la sfințirea unei biserici simbol pentru Suceava și pentru Bucovina.
Din soborul slujitor au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a dat citire cuvântului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Moment binecuvântat la 500 de ani de la sfințirea unei biserici simbol”.
Ultimul moment important al zilei l-a constituit lansarea volumului „Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Istorie – Credință – Cultură și Civilizație”, apariție editorială a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Părintele arhidiacon Vasile M. Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, semnează textul volumului ce oferă, pe lângă datele istorice cu privire la zidirea acestei ctitorii domnești și evoluția ei în timp, și o interpretare a frescelor interioare și exterioare cu care este împodobită. În albumul monografic se regăsesc și detalii cu privire la odorul cel mai de preț al mănăstirii, și anume racla în care sunt așezate moaștele Sfântului Ioan cel Nou.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit mai multe ordine și distincții, între care Medalia Jubiliară și o reproducere a Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul, făcătoare de minuni, comoară a Bisericii „Sfântul Gheorghe”, alături de moaștele marelui mucenic ocrotitor al Sucevei.
Printre cei care au primit distincții și icoane se numără: preşedintele Consiliului Judeţean Suceava – Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, senatorul PSD de Suceava – Ioan Stan, deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi, vicepreşedintele CJ Suceava – Niculai Barbă, primaarul Sucevei – Ion Lungu, administratorul public al judeţului – Irina Vasilciuc, comisarul șef al Gărzii de Mediu Suceava – Adriana Iodache, profesorul univ. dr. Adrian Cioroianu, şi prof.univ.dr de la Academia Oamenilor de Ştiinţă Bucureşti – Gheorghe Onişoru.