Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat printr-un comunicat de presă remis marți că monitorizează nivelul de radioactivitate și că nu au fost evidențiate creșteri ale radioactivității în județ în urma accidentului nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august. Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava, prin laboratorul de igiena radiațiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului național, deci fără creșteri. Comunicatul a fost remis în contextul în care au apărut informații pe diverse canale media dar și pe rețelele de socializare că ar exista o masă de aer radioactivă asupra României care ar proveni din nordul Rusiei și chiar se făcea apel către populație să evite ieșirile în aer liber.
Măsurătorile făcute deasupra Europei, prin programul Comisiei Europene REMon, arată niveluri foarte reduse ale radioactivității gama deasupra României, care se înscriu în limitele de jos ale emisiilor naturale, la fel ca, de altfel, deasupra întregii Europe. Harta se bazează pe stații de monitorizare independente, iar nivelul de radioactivitate din România se înscrie în intervalul 100-200 nano-Sieverts. Nivelul este foarte scăzut. Alerta începe de la valori între zece și o mie de ori mai mari. Lipsa de transparență inițială și contradicțiile autorităților ruse, după explozia de pe 8 august, de la baza navală de testare a rachetelor Nyonoksa, din nordul Rusiei (regiunea Arhanghelsk), care a ucis cinci oameni de știință ruși, i-au făcut pe mulți să se întrebe cât de mare este de fapt dimensiunea accidentului nuclear, pus pe seama exploziei unui motor de rachetă aflat în testele armatei ruse.
Populația din imediata apropiere a locului, din Severodvinsk, a luat inițial cu asalt farmaciile, pentru a-și face provizii de iod împotriva radiațiilor. Oamenii nu au primit de la autorități informații clare despre cele întâmplate.
Acasă Stirea zilei DSP Suceava monitorizează nivelul radioactivității în aer, în urma incidentului nuclear din...