UPDATE: Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529, vineri. Este vorba despre un bărbat nevaccinat împotriva COVID și care a revenit din Egipt.
Alertă în toată lumea după ce a fost depistată o variantă super-mutantă de coronavirus, denumită B.1.1.529, care ar putea eluda răspunsul imunitar, relatează BBC. Varianta aceasta, originară din Africa de Sud, are 50 de mutații, inclusiv la nivelul proteinei Spike – cea care permite virusului să intre în celulele umane.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și este așteptată vineri o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”, scrie The Guardian.
Noua tulpină, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.
Israelul și Marea Britanie au anunțat deja primele măsuri de restricționare a călătoriilor: plasează pe lista roșie Africa de Sud și țările învecinate, interzicând practic călătoriile în și din aceste țări. Este luată în calcul și o eventuală suspendare a zborurilor.
Noua variantă a fost identificată după un val de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, se datorează unei creșteri a numărului de persoane care socializează.
Cu toate acestea, în această săptămână, varianta a fost identificată ca fiind, de fapt, cauza potențială a acestei creșteri. 90 la sută din cazurile din ultimele săptămâni prezentau această variantă, scrie The Guardian.
La nivel național, numărul zilnic de infecții din Africa de Sud ajunsese miercuri la 1.200, în creștere de la 106, la începutul lunii.
Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. De asemenea, un alt caz a fost depistat în Botswana la 11 noiembrie.
Noua variantă sud-africană a coronavirusului B.1.1.529 a fost confirmată vineri în Israel, fiind vorba despre o persoană care s-a întors în țară din Malawi. Alte două cazuri sunt investigate, relatează Jerusalem Post.
„Are mai multe mutații decât se cunoștea până la acest moment. Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike. (…) Este greu de spus la acest moment în ce măsură această variantă virală de coronavirus scapă de sub protecția oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun. O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a spus la Antena 3 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.