Palatul Administrativ Suceava în flăcări, sâmbătă dimineață. Focul și mai ales fumul se vedeau de la kilometri distanță. Incendiul puternic se manifesta în podul clădirii dar s-a extins și la birourile Consiliului Județean de la etajul trei.
La fața locului au ajuns zeci de pompieri de la ISU Suceava, ISU Botoșani, dar și voluntari de la Bosanci, Liteni și Cornu Luncii. Cu alte cuvinte, mobilizare generală în zonă. Plus…jandarmi și polițiști care au izolat zona, pentru ca sucevenii să nu se apropie foarte mult.
Exista pericolul la un moment dat ca tabla desprinsă de pe acoperiș să fie luată de vânt sau să se prăbușească elemente din construcție și de aceea oamenii nu au avut voie să se apropie, plus că fumul era destul de gros.
Numai că, în inima Sucevei, pe când o clădire monument (ridicată la începutul secolului trecut) ardea cu flacără, pompierii veniți cu scară de intervenție erau neputincioși în unele momente din cauză că…nu aveau apă.
Da, ați auzit bine, chiar în buricul târgului, hidranții nu funcționau și apa era adusă cu cisternele din alte locuri. Așa se face că intervenția a fost una dificilă.
Și sucevenii care se aflau la fața locului au sesizat că pompierii nu aveau presiune la apă în unele momente sau pur și simplu rămâneau fără și s-au declarat revoltați. Până la urmă ardea o clădire simbol pentru Suceava.
Am surprins pompieri și muncitori de la ACET care încercau să monteze un hidrant în apropierea Palatului Administrativ, după ce au scos o gură de canal, însă efortul lor a fost în zadar.
Acum, mă întreb și eu, ca un simplu cetățean, nu ca reporter, cine răspunde de acești hidranți și cine ar fi trebuit să se asigure că vor funcționa în caz de incendiu și mai ales, nu se fac verificări sistematice din acest punct de vedere și nu se dau autorizații sau sancțiuni în cazul unor nereguli?!