Percheziții și rețineri într-un dosar ce vizează eliberarea de autorizații false pentru lucrări de construcții.
Este vorba despre acte false și avize pentru ridicarea de construcții, acte emise în numele unei instituții publice.
În dimineaţa zilei de 05.01.2022, cinci echipe formate din 11 polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic și a 10 lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Suceava și în zona arondată.
Mandatele de percheziție au fost emise de către Judecătoria Suceava, pentru documentarea activității infracționale într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava ce vizează comiterea mai multor infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale.
Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că o femeie de 44 ani și un bărbat de 39 ani, au întocmit în fals, în numele unor instituții publice abilitate în acest sens, mai multe documente (autorizații, adeverințe, avize, acorduri, etc) necesare pentru autorizarea și edificarea lucrărilor de construcție.
În baza actelor de cercetare penale efectuate în cadrul dosarului penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a reuşit documentarea activităţii infracţionale a celor doi suspecți pentru săvârşirea infracţiunilor de ”fals material în înscrisuri oficiale” în formă continuată, fapte prev. și ped. de art. 320 alin. 1 Cod Penal.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile suspecţilor și la biroul unde aceștia își desfășoară activitatea de falsificare, precum și la domiciliul unui funcționar public, poliţiștii au identificat şi ridicat mai multe înscrisuri posibil falsificate, ștampile, telefoane mobile, sisteme informatice, care pot servi ca mijloace de probă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecților.
O parte din înscrisurile identificate la percheziție, prezintă urme de contrafacere prin aplicarea ștampilelor unor verificatori de proiecte sau arhitecți prin decuparea unor impresiuni de ștampile originale de pe alte documente și lipirea cu bandă adezivă transparentă sau cu lipici, ulterior fiind scanate și listate la imprimante laser color performante.
Alte documente identificate prezintă urme vizibile de contrafacere prin scanarea unor elemente din cuprinsul unor documente originale (impresiuni de ștampilă, semnături, antet, subsol, etc), și modificarea conținutului în funcție de condițiile și cerințele impuse de natura și destinația proiectului.
Totodată, au fost emise două mandate de aducere, fiind conduși la sediul unității în vederea audierii în calitate de suspect o femeie de 44 ani și un bărbat de 39 ani.
Ulterior, după audierea celor doi suspecți, în baza materialului probator administrat s-a dispus reţinerea bărbatului de 39 de ani pentru 24 ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava, față de femeia de 44 de ani dispunându-se măsura controlului judiciar.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru documentarea întregii activități infracționale.