Revin în forță înșelăciunile prin celebra metodă ,,accidentul”, deți mulți am fi crezut că acest mod de operare în săvărșirea unor înșelăciuni nu mai poate crea victime după mediatizarea intensă și activitățile de informare desfășurate de IPJ Suceava.
Astfel, la data de 08.12.2022, ora 22:52, Poliția Mun. Suceava a fost sesizată de către o femeie de 88 ani din Suceava, cu privire la faptul că în data de 08.12.2022 a fost înșelată prin metoda accidentul cu suma de 3400 lei.
S-a stabilit că în data de 08.12.2022, în jurul orei 22:00, persoana vătămată a primit un apel pe telefonul fix, de la o persoană de sex bărbătesc care s-a prezentat a fi doctor în cadrul unei unități spitalicești. Acesta i-a relatat persoanei vătămate faptul că nepotul său a suferit un accident în urma căruia are multiple facturi și necesită transferul de urgență cu elicopterul la o clinică privată din mun. Cluj-Napoca.
În continuare interlocutorul a întrebat-o ce sumă de bani deține în casă, întrucât este nevoie de toți banii pe care îi are persoana vătămată în vederea efectuării transportului cu elicopterul. Bătrâna, i-a relatat faptul că are suma de 3.400 lei, iar respectivul bărbat a precizat că va trimite pe cineva la domiciliul acesteia pentru a ridica suma de bani și după aproximativ 10 minute, la imobilul femeii s-a prezentat un bărbat care a ridicat suma de bani și a părăsit în grabă zona.
Ulterior, contactându-și nepotul bătrâna arealizat că a fost victima unei înșelăciuni.
La 09.12.2022, ora 0810, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către o bătrână din mun. Suceava, jud. Suceava, cu privire la faptul că în dimineața de 09.12.2022, în jurul orei 02:40 a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care sub pretextul unui accident rutier în care ar fi fost implicat fiul acesteia, a înșelat-o cu suma de 5200 lei.
S-a constatat că în dimineața zilei de 09.12.2022, în jurul orei 02:40, bătrâna a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat necunoscut care s-a prezentat ca fiind doctor în cadrul Spitalului Județean Suceava „Sfântu Ioan cel Nou” și care a informat-o cu privre la faptul că fiul ei și soția acestuia ar fi fost inplicați într-un eveniment rutier grav și că necesită transportul de urgență la o unitate spitalicească din Cluj.
În urma discuțiilor purtate, persoana vătămată s-a întâlnit în zona blocului unde domiciliază cu un tânăr necunoscut, câruia i-a înmânat suma de 5200 lei. Ulterior, după ce l-a contactat direct pe fiul acesteia, a realizat că aspectele nu se confirmă și că a fost înșelată, sesizând în acest sens, Poliția Municipiului Suceava.
Î
n cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de „înșelăciune”.
La 09.12.2022, ora 1810, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un bătrân din mun. Suceava, jud. Suceava, cu privire la faptul că în dimineața de 09.12.2022, în jurul orei 01:30, a fost contactat pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care sub pretextul unui accident rutier în care a fost implicat fiul acestuia, l-a înșelat cu suma de 8000 lei.
Persoana vătămată locuiește singură, iar în dimineața zilei de 09.12.2022, în jurul orei 01:18, a fost contactat pe telefonul fix de către un bărbat necunoscut care s-a prezentat ca fiind doctor în cadrul Spitalului Județean Suceava „Sfântu Ioan cel Nou” și care l-a informat cu privre la faptul că fiul său ar fi fost inplicat într-un eveniment rutier grav și că este nevoie de o sumă considerabilă de bani pentru operaţie.
În urma discuțiilor purtate, persoana vătămată s-a întălnit în faţa blocului unde domiciliază cu un tânăr necunoscut, câruia i-a înmănat suma de 8000 lei într-un plic. Ulterior, în jurul orelor 08:00 persoana vătămată a contactat-o telefonic pe nora sa, a întrebat-o pe aceasta de starea fiului său și a realizat că aspectele nu se confirmă și că a fost înșelat.
Metoda „accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).
Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier. Victimele sunt contacatate de regulă la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută și totodată, să fie îngreunată de către victime contactarea potențialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.
În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.