Pe măsură ce tehnologia continuă să revoluționeze viața de zi cu zi, casele de astăzi devin echipate cu cele mai remarcabile dispozitive IoT care fac viața modernă mai ușoară, mai confortabilă și mult mai convenabilă.
Science fiction nu mai este de ceva timp o simplă fantasma a minții scriitorilor deoarece oamenii de știință dovedesc în prezent că posibilul este posibil. De altfel, 67% dintre români intenționează să achiziționeze dispozitive smart home, iar 4 din 10 locuințe din țara noastră au deja instalate device-uri tip smart home.
De aceea, iată o privire asupra tendințelor recente ale caselor inteligente care ne transformă pas cu pasul modul de viață și modul în care privim viața în complexitatea sa:
Huburi centrale smart home
Dispozitivele de acest tip, huburile inteligente îți permit să unifici dispozitivele conectate și să le controlezi dintr-o singură aplicație. Amazon Echo, aplicația Apple Home și Google Home sau hub-urile centrale de la Orvibo ori Ezviz sunt câteva dintre opțiunile populare din categoria hub-uri cu funcții activate prin voce care iti pot simplifica viața.
Roboți, mai ceva ca în Familia Jetson
Robiții sunt faimoși în China, dar nici România nu stă rău la acest capitol. Adică? Ei bine, tendința roboților a început de câțiva ani în urmă, odată cu aspiratoarele robotizate care au revoluționat modul în care facem curat în locuințe. Să nu-i dăm uitării nici pe roboții care tund iarba, iar odată cu progresele inteligenței artificiale, ne putem aștepta la mai mulți roboți domestici care vor ajuta la sarcinile din gospodărie în timp ce oamenii vor rezolva treburile cu adevărat importante.
Sistem de securizare a casei inteligente
Află că un sistem de securizare care este încorporat într-o locuință smart mixează senzorii de incendiu cu sistemul de alarmă, supravegherea video și control de la distanță al acestora, fiind cu ochii pe fază pentru a te informa în cazul în care ceva suspect are loc în perimetrul supravegheat. De asemenea, odata ce sistemul detecteaza un eveniment necunoscut, îți va trimite o notificare și posibilitatea de a lua măsuri: blocarea ușilor, apelarea la firma de paza sau pornirea unui sistem de stingere a incendiului (daca senzorii detectează fum în casă).
Sistem de iluminare smart
Iluminatul inteligent oferă control total asupra luminilor din casă. Astfel, vei putea schimba culoarea, vei putea reduce intensitatea luminilor, iar unele sisteme de iluminat sunt capabile să rețină rutina proprietarilor în așa fel încât, omul modern să cunoască cu adevărat semnificația confortului.
Deși avantajele tehnologiei smart home sunt evidente deja, iar soluțiile sunt simple, eficiente și inteligente există două preocupări majore când vine vorba de utilizarea dispozitivelor inteligente de acasă:
-amenințările cibernetice deoarece orice dispozitiv conectat la internet este susceptibil la atacuri cibernetice. Imaginează-ți absolut toate aspectele pe care sistemele inteligente din casă le știu despre tine precum: când ești acasă sau plecat, îți cunosc rutina zilnică etc. Infractorii cibernetici pot să-ți spargă routerul și să obțină acces la informații personale și chiar să găzduiescă viruși și atacuri cibernetice pe întreaga rețea.
Deoarece tehnologia casei inteligente este conectată, orice fel de vulnerabilități de pe un dispozitiv pot crea un risc uriaș de securitate. Întreținerea este crucială dacă vrei să rămâi în siguranță și să reduci șansele unui atac cibernetic. Așadar, dacă ești îngrijorat și crezi că unul dintre dispozitivele nu funcționează așa cum ar trebui, apelează imediat un serviciu de reparații computere și asistență IT.
Specialiștii te vor putea ajuta să repari dispozitivul si în același timp se vor asigura că este sigur de folosit și securizat. Actualizarea dispozitivelor este cheia succesului, iar mulți dintre noi suntem vinovați de ignorarea notificărilor despre actualizările sistemului. Dar aceste actualizări sunt adesea concepute pentru a corecta vulnerabilitățile de securitate sau pentru a proteja împotriva noilor metode de infiltrare ale hackerilor. Deci, dacă tot amâni actualizările, vrei-nu vrei te expui riscului de atacuri cibernetice.
-probleme de sănătate deoarece dispozitivele IoT emite cantități mici de câmpuri electromagnetice despre care OMS avertizează asupra impactului posibil cancerigen. Deși radiația emisă de aceste dispozitive este foarte scăzută, totul se reduce la nivelurile de expunere, așa că fii cu băgare de seamă cum folosești dispozitivele inteligente.
În concluzie, tehnologia viitorului este prezentă deja în viața fiecăruia. Depinde doar cum o folosim și în ce proporție o facem.