Slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei, în Cetatea de Scaun a Sucevei, de Sânzâiene și de hramul Sucevei. Slujba a fost oficiată de PS Damaschin, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților împreună cu un sobor de preoți și a reprezentat debutul Programului Ștefanian din acest an.

La slujba de pomenire a celor 75 de voievozi ai Moldovei au fost prezente oficialități, suceveni îmbrăcați în costume populare și turiști. Cum Programul Ștefanian este derulat de Consiliul Județean Suceava, la slujbă au participat președintele CJ – Gheorghe Flutur și cei doi vicepreședinți ai instituției Cristinel Crețu și Niculai Barbă.

Au fost prezenți și reprezentanți ai administrațiilor din Chișinău, Sîngerei, Ștefan Vodă și Rîșcani, din Republica Moldova, după semnarea acordului de colaborare cu județul Suceava.

„Suntem în inima Cetății de Scaun a Sucevei. Spațiu, dacă îl lărgim și includem și Curtea Domnească, spațiu în care se luau decizii politice, se trasau linii directoare pentru mersul țării. Era un loc în atenția celor care doreau să cucerească țara și de asemenea, un loc sfânt apărat de ostași jertfelnici cu sânge. Tot astăzi ne amintim de un sfânt care deși nu era nici român și nici sucevean a fost totuși adoptat și iată că de peste 600 de ani este ocrotitorul Sucevei și a celor ce ajungând aici și intră să îl cinstească în biserica unde îi sunt sfintele sale moaște. Este Sf. Ioan cel Nou, care și-a legat numele de acest ținut, fiind acum Ioan cel Nou de la Suceava. Pomenind astăzi pe cei care au fost întemeietori și diriguitori în această regiune ne aducem aminte că nu avem voie să uităm ce au făcut ei, astfel încât să merite azi și peste atâtea veacuri a fi cinstiți”, a spus în cuvântul său PS Damaschin.

La rândul său, Gheorghe Flutur s-a adresat celor prezenți subliniind că strămoții trebuie să fie cinstiți de noi cei de astăzi dar și de generațiile viitoare:
„ Astăzi, dragii mei, avem fii ai Moldovei și de peste Prut, reprezentanți de la Chișinău și din trei raioane, Sîngerei, Rîșcani și Ștefan Vodă, care au cântat cu noi veșnica pomenire pentru 75 de domnitori ai Moldovei, pe care astăzi îi pomenim. Emoționant. De Sânziene la Suceava. Impresionantă este și această minunată mulțime de oameni și preoți. Vreau să mulțumesc Arhiepiscopiei, Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, dumneavoastră părinte episcop pentru că sunteți alături de noi. Cu cinci ani în urmă am redeschis slujbele aici în capela din Cetatea lui Ștefan cel Mare, la inițiativa noastră, cu Programul Ștefanian. Program care începe astăzi, 24 iunie și se termină prin pelerinajul spre Putna pe 2 iulie. Frumos este și că avem ce vizita aici. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat și în urmă cu câțiva ani am terminat de renovat această cetate care mulți ani a fost în paragină. A costat aproape 14 milioane de euro această renovare a cetății și sunt bucuros că am fost contemporan cu această modernizare și mulțumesc întregii echipe, pentru că Suceava a devenit un centru de atracție turistică. Vreau să aduc aminte mulțimii de aici că noi am câștigat premiul întâi la Bruxelles ca destinație turistică de excelență datorită acestei Cetăți de Scaun, care acum este vie. O vedeți și dumneavoastră, copiii pot lua lecții de istorie aici. Și mă gândeam. 175 de ani capitala Moldovei a fost aici la Suceava. Mare lucru! Și nu trebuie să uităm asta! Pentru că așa cum spunea preasfințitul părinte se luau decizii extrem de importante pentru țară. Și cred că avem cu toții de învățat de la înaintașii noștri. De aceea când ascultăm lista voievozilor pentru fiecare dintre noi este o școală și să încercăm și noi să facem câte ceva. Dacă lumea ne-a hărăzit să fim la destinele acestei zone, să facem măcar câte ceva din ce au făcut înaintașii noștri. Mulțumesc foarte mult Bisericii Ortodoxe. Mulțumesc că sunteți aici în curtea interioară, că sunteți mereu alături de noi. Astăzi a fost o zi atât de frumoasă și de prietenească în curtea mănăstirii, cu atâta lume și cu atâta lume în port popular, încât parcă mi s-a părut o reîmprietenire a oamenilor, a credincioșilor cu noi, cu ceilalți. După pandemia care ne-a provocat, am văzut astăzi oameni cu zâmbetul pe buze, mai fericiți. Și sunt convins că putem vorbi de un nou început.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.