Medicii de la Spitalul Județean Suceava fac un apel către populație să se protejeze în continuare împotriva COVID-19, să poarte măscă și să respecte normele de igienă, pentru ca Suceava să nu redevină focar important de coronavirus la nivel național. Noua conducere a spitalului încearcă să repare imaginea unității medicale dar și a Sucevei, dar are nevoie de sprijinul sucevenilor! Se încearcă preluarea a cât mai multor bolnavi cronici non-COVID și a cazurilor de urgență, dar internarea și tratarea bolnavilor non-COVID este condiționată de evoluția epidemiei în județ – de numărul de cazuri înregistrate, pentru că Spitalul Județean Suceava continuă să fie spital COVID.
Medicul infecționist Monica Terteliu, șefa secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava, infectată în două rânduri cu COVID-19, spune că nu trebuie să ne relaxăm, nu trebuie să lăsăm garda jos și să renunțăm la măsurile de protecție și la distanțarea socială. Suceava se află de câteva săptămâni pe un platou în ce privește numărul de cazuri de COVID-19, situația fiind destul de stabilă, dar nu trebuie să renunțăm la purtarea măștii și la măsurile de igienă personală. Medicii suceveni declară că și-ar dori un număr mai scăzut de pacienți cu COVID-19, pentru a putea prelua cât mai mulți bolnavi non-COVID, dar acest lucru depinde de comportamentul și atitudinea populației. Nici programul de intervenții chirurgicale în spital nu se poate relua în totalitate și asta pentru că sunt puțini medici anesteziști iar jumătate dintre ei deservesc pacienții cu COVID-19 la acest moment. Nu se pot face angajări în starea de alertă și prin urmare spitalul Județean Suceava nu își poate lărgi echipa de anesteziști.
„ În Secția de Boli Infecțioase sunt 66 de pacienți cu COVID-19, în secția de Pneumologie sunt 32 de pacienți, iar dintre aceștia este un singur copil cu însoțitorul său. Cazurile sunt ușoare, medii, dar ultimele cazuri pozitive se înscriu, din păcate, în categoria cazurilor medii-severe și unele dintre ele ajung pe Terapie Intensivă. În continuare noi, aici, la Suceava, nu ne putem relaxa. În continuare purtatul măștii salvează vieți și acest lucru vine din partea unui colectiv care a asigurat permanența de la început, indiferent de condițiile care au fost, lipsa medicilor, orele suplimentare, zi și noapte aici. Un colectiv dedicat, nu numai cel de la Boli Infecțioase, dar și celelalte specialități care au pus umărul la rezolvarea unei probleme epidemiologice care, din păcate ne-a scos în față ca fiind pe locul întâi. Același lucru se întâmplă acum și în alte spitale, poate nu la magnitudinea pe care am resimțit-o noi aici… Mesajul de luat acasă este ca fiecare om să poarte mască! Nu este un mesaj de luat în derâdere, nici pentru populația tânără care am văzut că nu este obișnuită sau nu preferă să poarte mască. Toți cei tineri trebuie să se gândească că au acasă părinți, bunici sau rude cărora pot să le ducă această boală. Cei tineri nu fac o formă urâtă, dar cei în vârstă, cu alte boli asociate în spate au neșansa de a face formele severe”, a declarat infecționistul Monica Terteliu, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.