Pacient cu anevrism cerebral rupt, salvat prin embolizare, la Spitalul Județean Suceava. Este vorba despre o procedură minim invazivă, derulată în premieră la Suceava chiar în pandemie.
Conform managerului Spitalului Județean Suceava, Alexandru Calancea, un pacient de 55 de ani s-a prezentat la Urgențe pentru „cea mai cruntă durere de cap din viaţa mea”.
S-a stabilit diagnosticul de anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală. Fiind o urgentă majoră, echipa multidisciplinară, formată din neurochirurgul dr.Blanaru Ticu (foto1) şi radiologul intervenţionist dr.Creţeanu Mihai(foto 2), a decis tratarea urgentă a acestei afecţiuni în Spitalul Judeţean Suceava prin embolizare, fiind o luptă contra cronometru.
S-a efectuat procedura cu anestezie locală, apoi pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal, s-a ajuns până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter, prin care se livrează spirale de platină, care ’’înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul pacientului respectiv.
Procedura a durat în jur de 60 minute, s-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind un succes total, a explicat Alexandru Calancea.
Acesta a precizat că succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalul Judeţean de Urgenţă, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă.
Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri, cu durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici, decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă.