Municipiul Suceava a intrat în scenariul roșu. Alte 28 de localități, cu mulți diasporeni întorși de sărbători, sunt în scenariul roșu.
Medici și autorități ale statului român atrag atenția că este jale și crește numărul de internări cu COVID după valul de diasporeni care au venit în țară de sărbători însă nu au respectat carantina și regulile de prevenire ale infecției cu COVID. Așa se face că rata infectărilor cu tulpina Omicron crește constant.
Municipiul Suceava a intrat de luni în „scenariul roșu” cu o rată infectare de 3,38 cazuri la mie și un număr de 537 de cazuri de Covid 19 în evoluție.
De asemenea, sunt în scenariul roșu localitățile: Bălcăuți, Bosanci, Brodina, Burla, Ciocănești, Coșna, Crucea, Dumbrăveni, Gălănești, Ipotești, Marginea, Milișăuți, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Rădăuți, Salcea, Satu Mare, Siret, Solca, Straja, Sucevița, Șaru Dornei, Șcheia, Vatra Dornei, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus și Volovăț.
În județul Suceava sunt 2.688 cazuri de infecție Covid -19 în evoluție, conform datelor oferite de Prefectura Suceava.
Pe 19 decembrie, când erau cozi de diasporeni la vămi, la intrarea în România, medicul Gabriel Diaconu, la fel ca și alți colegi de-ai săi, atenționa și era preluat de toată presa centrală: „Zilele acestea se plantează semințele următorului val de COVID.
Doar în ultimele 24 de ore prin Vama Nădlac au intrat peste 100 de mii de oameni. Cu toate precauțiile posibile luate, inclusiv cu implementarea PLF-urilor (formularelor personale de localizare), cu tot ce înseamnă certificat de vaccinare, de trecere prin boală sau test făcut cu 48 – 72 de ore înainte, avansul Omicron este inevitabil.
Vor fi dintre aceia care deplâng starea sistemului românesc de sănătate, și ar face bine să facă așa.
Mai sunt dintre aceia care vituperează la adresa autorităților sau hrănesc mașinăria discordiei cât privește cine, ce, cum dar mai ales unde transmite COVID”.
Acesta îi ruga atunci pe românii întorși acasă să nu își viziteze rude în vârstă sau cu probleme de sănătate.
La acest moment este o adevărată brambureală la nivel național în ceea ce privește funcționarea școlilor în localitățile cu rată mare de infectare și asta deoarece ministrul Educației nu a luat nici o decizie și nu a stabilit când anume să intre școlile în online.
Asta în ciuda faptului că în majoritatea școlilor copiii sunt înghesuiți câte 30 într-o sală de clasă și nu s-au mai distribuit nici teste pentru depistarea COVID. Cu alte cuvinte, statul, care nu a luat măsuri pentru carantinarea și monitorizarea reală a celor întorși în țară de sărbători, nu are nici o reacție nici în ceea ce privește elevii din școli- acestea putând deveni focare de COVID în condițiile în care nu se testează. Deja sunt copii ajunși în stare gravă la ATI din cauza infecției cu COVID.