Sute de suceveni au participat la slujba de Boboteaza de la Mănăstirea Sfântul Ioan Cel Nou. Oamenii au plecat acasă cu sticle pline cu apă sfințită.
Anul acesta, de Bobotează, la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-au împărțit nu mai puțin de 12.000 de sticle de agheazmă mare.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, pe scena special amenajată în curtea mănăstirii din inima Sucevei.
Dintre oficialități, a participat la slujbă primarul Sucevei – Ion Lungu.
În timpul împărtășirii clericilor, arhim Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, a dat citire Cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic la sărbătoarea Botezului Domnului:
„La Iordan, Ioan împlinea o poruncă a lui Dumnezeu. Botezul nu era invenţia lui, ci era rânduit de Dumnezeu: Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis… (Ioan 1, 33). Prin botez, se împlinea toată dreptatea (Matei 3, 15). De fapt, acesta este argumentul determinant în săvârşirea botezului de către Ioan. Prin Botezul Domnului, întregul Univers se restaurează manifest în lumina şi sfinţenia Treimii. Duhul Sfânt, în chip de porumbel, dezvăluie iubirea şi supunerea Fiului faţă de Tatăl, Care Îl recunoaşte ca Fiu: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit. (Matei 3, 17); Tatăl Îl recunoaşte ca fiind unicul Său Fiu. Persoanele Sfintei Treimi aduc mărturia Lor unanimă: Închinarea Treimii S-a arătat…, cântăm în Troparul Praznicului. (…) Iisus Se supune botezului nu pentru Sine, ci pentru noi, mai ales că botezul lui Ioan nu era suficient pentru iertarea păcatelor (Faptele Apostolilor 19, 2-6); era nevoie de un botez care să îşi tragă seva din viaţa, Jertfa, Învierea şi Înălţarea lui Hristos. Un astfel de botez vor practica mai târziu Apostolii. Ei vor boteza în numele Sfintei Treimi (Matei 28, 19). Vor săvârşi botezul renaşterii din apă şi din Duh (Ioan 3, 5). Acesta este botezul pe care l-a adus Hristos şi prin care se poate obţine mântuirea (Marcu 16, 16), respectiv iertarea păcatelor.”
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Slujba sfințirii celei mari a apei, cei prezenți la Praznicul Botezului Domnului fiind binecuvântați apoi cu Agheasmă Mare. Cu acest prilej au fost pregătite 12.000 de sticle cu apa sfințită, care au fost împărțite credincioșilor.
Deși a fost cald în această săptămână, tradiția de Bobotează a fost respectată și în acest an și crucea de gheață a fost pusă în curtea mănăstirii după ce a fost adusă aici de o familie de credincioși.
De această dată organizarea a fost foarte bună și pentru că oamenii puteau lua sticle cu apă sfințită încă de la intrare, din saci de plastic, nu a mai fost îmbulzeală la final.
După Sfânta Liturghie, credincioșii au putut servi ceaiuri sau vin fiert și prăjiturele, toate oferite de Arhiepiscopie.